Escàndol a la Universitat Rei Joan Carles

Cifuentes intenta aguantar tot i la investigació de la fiscalia

Una professora confessa que no va avaluar la presidenta madrilenya i que la seva firma va ser falsificada en una acta

La mandatària se sent recolzada pel partit, però en la direcció del PP admeten que perd oxigen

Contra vent i marea, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va qualificar de "bona notícia" que la Universitat Rei Joan Carles (URJC) hagi remès a la fiscalia la seva investigació interna sobre falsificacions en el seu màster, després de constatar que podria haver-hi delicte.

La presidenta es va enrocar aquest dijous a la tarda quan per tot el Madrid polític creixia l'expectativa d'un imminent anunci de dimissió, deixant tan sorpresos els seus opositors, que el diputat madrileny de Podem Miguel Ardanuy va arribar a comentar en una entrevista radiofònica: "A aquest pas, ens Cifuentes dirà que ella va destapar el cas Cifuentes".

La presidenta va assegurar que està "convençuda que tota aquesta investigació arribarà fins al final", i va demanar "que se sàpiga la veritat i s'assumeixin les responsabilitats que s'han d'assumir". De fet, va insistir que ella no tenia per què conèixer les professores que suposadament li van avaluar el treball de final de màster, i que, si ha mostrat públicament una acta amb les seves firmes, és perquè l'hi va enviar el rectorat.

Contra la universitat

Cifuentes intentava sortir al pas assenyalant la URJC, i exposant-se al risc que el rector, Javier Ramos, no tingui més remei que explicar-se en una compareixença davant els mitjans anunciada per a aquest divendres a les 13:30, malgrat que, aquest dijous al matí, va assegurar en un comunicat que la universitat "no pot ni ha de fer declaracions al respecte fins que la investigació interna s'acabi".

Era el final d'una jornada de notícies adverses per a la mandatària. Primer la URJC anunciava que recorria a la fiscalia. Al cap de poc, transcendia que la professora Alicia López de los Mozos havia confessat davant la comissió d'investigació de la universitat que ella no va avaluar cap treball de final de màster de Cifuentes, ni va firmar l'acta del tribunal d'avaluació. I, mitja hora després, la Fiscalia Provincial anunciava l'obertura de diligències penals a Móstoles per una denúncia que van presentar 13 associacions estudiantils.

La denúncia que investiga la fiscalia atribueix delictes de falsedat en document públic i suborn

La denúncia atribueix a una funcionària de la URJC, al director del màster –Enrique Álvarez Conde–, a les professores que suposadament no van avaluar i a la mateixa Cifuentes "un delicte de falsedat en document públic en concurs amb un delicte de suborn", i suggereix al fiscal que exigeixi a la presidenta que li ensenyi el treball de final de màster, que fins ara ningú ha mostrat.

"Hem recorregut a la fiscalia perquè volíem que algú independent investiguçes aquest assumpte", explica a EL PERIÓDICO Alba Agraz, portaveu de Res Pública, una de les associacions demandants.

Se sent recolzada

El PSOE va avançar aquest dijous a la tarda el registre de la moció de censura que havia anunciat. "Hem sentit tota mena d'explicacions insuficients i, com que la situació s'agreuja, cada vegada sembla més evident que hi ha hagut frau", va argumentar el líder dels socialistes madrilenys, José Manuel Franco.

Lluny de mostrar-se tocada, Cifuentes va afirmar a l'Assemblea de Madrid que se sent recolzada pel seu partit. Però fonts de la direcció del PP admeten que el pas que ha fet la universitat li pren a la lideressa part de l'oxigen que va guanyar dimecres evitant que Ciutadans li retirés el suport.

Les mateixes fonts temen que Cifuentes acabi llançant la tovallola o els seus suports taronges no suportin més la pressió social. A la cúpula del PP assumeixen amb disgust que la madrilenya protagonitzarà la convenció popular de Sevilla… tret que decideixi no anar-hi.

L'auguri de la direcció popular es podria complir si Ciutadans reconsidera la seva decisió de no recolzar la moció de censura. La formació esperarà a tenir alguna prova documental que confirmi les irregularitats denunciades. De moment, el líder taronja, Albert Rivera, s'inclina per una comissió d'investigació exprés. Si canviés de criteri, la moció socialista de censura tiraria endavant amb suport de Podem i Ciutadans. “La situació és molt preocupant. Pinta malament, està més que mai en la corda fluixa i si es confirma la declaració de la professora prendrem una decisió al respecte”, va assenyalar el portaveu de Ciutadans a l'Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado.

Disgust al campus

A la concentració que tres associacions estudiantils han anunciat per dilluns que ve s'hi podrien unir també accions de protesta d'un grup de professors de diverses universitats. Volen reunir-se el pròxim dia 11 en una de les facultats de la Universitat Complutense de Madrid per estudiar amb quines accions reivindicaran públicament el prestigi de la universitat pública, que consideren sacsejat per aquest escàndol.

Encara que no està en l'organització d'aquesta mobilització, Luz Rodríguez, exsecretària d'Estat d'Ocupació, exdirigent socialista i catedràtica de Dret Laboral de la Universitat de Castella-la Manxa, recolza la idea perquè, explica, "com a professora sé que costa molt fer un treball rigorós, i com de seriosament treballen professors i alumnes a la universitat pública, perquè aquest treball es banalitzi pels que es volen adornar el currículum".

Mou aquests plans de protesta la indignació que es respira al campus de la URJC davant el descrèdit en què està caient aquesta universitat. El tens silenci amb què es reben acudits com el que va deixar anar ahir un que passejava davant els periodistes congregats a la porta del Rectorat: "'Què, aquí és on es regalen els títols?".