POLÈMICA A LA COMUNITAT DE MADRID

El PSOE presenta avui la seva moció contra Cifuentes, frustrada pel veto de Cs

El partit de Rivera acusa els socialistes i Podem de repartir-se les butaques

Errejón i Gabilondo confirmen que els morats no entrarien al Govern

undefined42788072 madrid 05 04 18 cristina cifuentes en la asamblea de madri180405113623 / JOSE LUIS ROCA

El PSOE té previst presentar aquest dijous la moció de censura contra Cristina Cifuentes per la polèmica del seu màster tot i saber que es quedarà en una iniciativa simbòlica, que neix morta. Els socialistes tenen el suport de Podem, però Ciutadans es ratifica en el seu rebuig: no només no la recolzarà, sinó que retreu als partits que la impulsen que es vulguin repartir les butaques. Les dues formacions han confirmat que els podemistes no entrarien al Govern i que només acordarien un pacte per investir el socialista Ángel Gabilondo.

No obstant, Ciutadans s'oposa a la moció de censura i agita la por a un pacte de les forces progressistes. “M'imagino que el PSOE i Podem s'estan repartint les conselleries, però és urgent obrir una comissió per investigar la veritat”, ha reclamat aquest dijous el portaveu de Cs a l'Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado. Sosté que no es pot prendre una decisió fins que s'acabi la investigació i critica l'excessiva pressa que, segons ell, tenen PSOE i Podem per tancar la polèmica. Exigeix posar en marxa una comissió parlamentària que analitzi a fons l'escàndol del màster i esperar a les seves conclusions per prendre una decisió política. 

Gabilondo desfà la tesi d'Aguado. Considera que la ciutadania no entendria mesos d'inacció durant els quals Cifuentes seguiria tenint oxigen. Assegura, a més, que el suport a la seva moció seria un mer pacte d'investidura, en què ell seria el candidat, i Podem no entraria al Govern.

“No s'han d'obrir falses expectatives de repartir-nos càrrecs com diuen alguns, sinó de sortir d'aquesta situació d'impasseque paralitza la vida política. No podem estar aquest any llanguint amb alertes o alarmes constants al PP”, opina Gabilondo. 

Des de Podem, el candidat a la Comunitat de Madrid, Íñigo Errejón, ha confirmat que recolzaran el PSOE sense entrar al Govern.

En tot cas, l'Executiu duraria només fins a la convocatòria d'eleccions municipals i autonòmiques prevista per al maig del 2019.

El calendari

Una vegada els socialistes formalitzin la seva moció de censura (esperen fer-ho aquest dijous i si no arriben a temps ho faran divendres) el reglament de l'Assemblea fixa un mínim de 5 dies i un màxim de 20 perquè se celebri el ple. La decisió s'haurà de consultar dilluns que ve a la Mesa i haurà de ser fixada definitivament en la junta de Portaveus de dimarts que ve.

Mentrestant, Cifuentes ha assistit aquest dijous a la sessió de control, en què no ha aportat cap informació sobre les presumptes irregularitats en el seu màster. Tampoc ha desmentit ni confirmat la notícia d'El Confidencialen què desvela que no va existir cap tribunal que jutgés el treball de la presidenta en el màster. La presidenta madrilenya ha tornat a situar les responsabilitats de qualsevol irregularitat que es pugui haver produït en la Universitat Rei Joan Carles.