EL CATALÀ A LES AULES

El Govern central renuncia a la 'casella lingüística' en la preinscripció escolar

El decret d'Ensenyament no inclou canvis significatius respecte als cursos anteriors

ElDiari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest dimecres la resolució que regula el procés de preinscripció escolar per al curs 2018-2019 i, contràriament al que va anunciar el Ministeri d'Educació, no inclou cap canvi significatiu respecte als cursos anteriors. Això significa que el Govern central ha renunciat a imposar una casella lingüística en què es pregunti a les famílies si volen escolaritzar els seus fills en català o en castellà.

El Ministeri d'Educació, que en virtut de l'article 155 dirigeix la Conselleria d'Ensenyament, va anunciar fa setmanes la seva intenció d'introduir "canvis" en el full de preinscripció per "garantir" que el castellà fos també llengua vehicular a les escoles catalanes, encara que el ministre Íñigo Méndez de Vigo va admetre poc després que el seu departament no sabia com fer-ho. A més, la sentència del Tribunal Constitucional que va anul·lar els articles de la llei d'educació (LOMCE) que obligaven la Generalitat a pagar l'escolarització en centres privats dels alumnes que reclamessin el castellà com a llengua vehicular va suposar un important revés per a l'Executiu del PP.

Ensenyament obrirà el període de preinscripcions la setmana que ve per al segon cicle d'InfantilPrimària i Secundària.

La llei d'educació de Catalunya del 2009, recorreguda pel PP davant el Tribunal Constitucional, estableix que "el català és la llengua vehicular i d'aprenentatge" i contempla l'opció de sol·licitar "atenció individualitzada" als alumnes la "llengua habitual dels quals sigui el castellà".

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictaminar el 2014 que el percentatge mínim de castellà com a llengua vehicular en aquesta comunitat autònoma és del 25%, que equival a una assignatura troncal diferent de Llengua Castellana. Aquesta xifra també va ser avalada pel Tribunal Suprem en una sentència el maig del 2015 i, a conseqüència d'aquesta, diverses famílies van recórrer a la via judicial perquè alguns centres impartissin almenys el 25% de les classes en castellà.