ERC, sobre la investidura: "Demà serà un dia clau i passaran coses"

Els republicans suggereixen que la investidura es desbloquejarà després del cop de porta del Suprem a Jordi Sànchez

El PDECat evita parlar de candidats alternatius abans que el jutge dictamini sobre el recurs

zentauroepp42579506 barcelona 19 03 2018 pol tica ejecutiva pdecat fotogr180319110604 / JORDI COTRINA

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha assegurat aquest dilluns que "demà [dimarts] serà un dia clau i passaran coses" que permetran desbloquejar la investidura del president de la Generalitat i disposar d'un Govern efectiu com més aviat millor. Després de la reunió de la permanent del partit, el dirigent republicà s'ha mostrat convençut que aquest dimarts podria conèixer-se la forma de desencallar el procés, coincidint amb la vista al Tribunal Suprem per dictaminar sobre el recurs de Jordi Sànchez.

Sobre les negociacions amb la CUP, Sabrià s'ha limitat a dir que prossegueixen els contactes i que a Esquerra "li sembla bé" que Junts per Catalunya explori "noves vies" per aconseguir l'acord, com el compromís perquè el nou president se sotmeti a una qüestió de confiança a meitat de la legislatura. Idea que els anticapitalistes no veuen amb bons ulls.

"Acord tancat"

Encara que ERC es mostra reticent a modificar la proposta d'acord negociada amb JxCat, Sabrià no descarta del tot negociar noves propostes. No obstant, el portaveu dels republicans adverteix: "Tenim un acord tancat i que està a punt per poder recuperar les institucions catalanes". "Encara es fan gestos i hem de continuar treballant", ha postil·lat sense més concreció.

Segons Sabrià, a ERC li agradaria que el ple d'investidura es pugui celebrar abans de Setmana Santa, és a dir, aquesta mateixa setmana. I sobre la possibilitat que Carles Puigdemont i Toni Comín, a Brussel·les fugits de la justícia, renunciïn a les seves actes de diputat per permetre matemàticament la investidura d'un candidat de JxCat sense el suport de la CUP, el dirigent republicà ha dit: "S'estudien totes les possibilitats, però ara mateix la nostra prioritat és un acord a tres".

El PDECat, més caut

Al contrari que Esquerra, el PDECat no ha volgut valorar escenaris alternatius i s'ha reafirmat en Sànchez com a candidat a la presidència de la Generalitat. Després de la reunió de l'executiva del partit, la dirigent Maria Senserrich, ha remarcat que mantindran aquesta via "fins a l'últim segon", a l'espera del que pugui passar demà al Tribunal Suprem.

Així, els postconvergents han evitat plantejar noms alternatius a Sànchez fins i tot amb la hipòtesi que el Suprem el mantingués a la presó: "No hem d'avançar fets fins que estiguin consumats, no avançarem cap posició perquè no hem de saltar pantalles", ha apostat.