DECISIÓ JUDICIAL

Exculpada una regidora de la CUP que va acusar els Mossos d'executar els gihadistes del 17-A

El jutjat arxiva el procés obert contra Maria Rovira i al·ludeix a la seva llibertat d'expressió

zentauroepp40943770 barcelona 14 11 2017 barcelona comissi municipal d econo171207140750

El jutge de Barcelona Santiago García García ha arxivat el procés obert contra la regidora a Barcelona de la CUP Maria Rovira, que en un ple municipal va acusar els Mossos d'Esquadra d'haver "executat extrajudicialment" els sis terroristes gihadistes que van atemptar el 17 d'agost a la Rambla de Barcelona i, de matinada, a Cambrils. La causa es va iniciar per les denúncies presentades per diversos sindicats policials davant la fiscalia de Barcelona, que després d'estudiar l'assumpte ha decidit portar-lo al jutjat per si Maria Rovira ha comès un delicte d'injúries als cossos i forces de seguretat.

En el marc del ple celebrat el 8 de setembre del 2017, en què l'Ajuntament de Barcelona va concedir la medalla al mèrit cívic als Mossos i la Guàrdia Urbana per la seva resposta als atemptats gihadistes, Rovira va dir: "Ens neguem a reconèixer cap mèrit a uns Mossos que han executat extrajudicialment sis persones". Durant l'operació per caçar els autors de la massacre, la policia autonòmica va abatre cinc membres del comando a Cambrils i un sisè a la localitat de Subirats.

La regidora també va assegurar en la seva intervenció que els cossos de seguretat tenen una funció socialment repressiva i compromesa amb un ordre vigent que no és just, i es va referir també a la Guàrdia Urbana com el "braç executor del racisme institucional".

El jutge considera que les paraules que Rovira va pronunciar són una mostra de l'exercici de la llibertat d'expressió emmarcades com a regidora de la CUP i amb la intenció de "carregar-se de raons en contra de la proposta sotmesa a debat". L'“evident voluntat política d'oposar-se a les mencions honorífiques proposades exclou la concurrència d'una clara intenció d'injuriar uns cossos i forces de seguretat, que denuncia com a impulsores d'un ordre social injust”, incideix la resolució, que, a més, qualifica de "diatriba ideològica" el discurs de la dirigent anticapitalista.

Debat polític

La regidora va declarar el 8 de febrer com a investigada. En la seva compareixença davant el jutge va sostenir que amb les seves paraules el que pretenia era obrir un debat sobre la mort dels membres del comando gihadista abatuts a trets per la policia autonòmica i posar sobre la taula la necessitat d'un model policial que garanteixi els drets humans. Segons la seva seu opinió, es podrien haver vulnerat els seus drets a un judici just i la presumpció d'innocència.