INFORME DESPRÉS DE QUATRE MESOS D'APLICACIÓ DE L'ARTICLE A CATALUNYA

El Govern creu que el 155 serveix per revertir la fallida econòmica de Catalunya

La Moncloa fa balanç de la intervenció i presumeix d'haver frenat el desviament públic a la independència

zentauroepp42276826 spanish prime minister mariano rajoy speaks with the media a180223091723 / Geert Vanden Wijngaert

El Govern de Mariano Rajoy ha elaborat un document en què fa balanç del que ha suposat el desplegament de l'article 155 de la Constitució a Catalunya després d'una mica més de quatre mesos de la seva aprovació al Senat –el 27 d'octubre- i després d'haver-se celebrat unes eleccions al desembre el resultat de les quals encara no s'ha pogut plasmar en un Govern. L'Executiu central es mostra orgullós del resultat de la intervenció just en un moment en què la negociació política ha derivat en l'elecció d'un aspirant a la investidura que ara es troba empresonat, Jordi Sànchez i amb unes possibilitats d'arribar a la presidència que semblen bastant escasses.

En l'esmentat document la Moncloa sosté que el 155 ha aconseguit, d'entrada, "restablir" l'ordre constitucional i estatutari vulnerat; reforçar la fortalesa de l'Estat de Dret i "demostrar la maduresa democràtica" de la societat espanyola i catalana. Després d'apuntar que l'últim CIS indica que la preocupació per la independència catalana ha baixat gairebé 14 punts, es presumeix d'haver començat a "revertir" la fallida econòmica a Catalunya i haver "tornat la confiança" a empreses i inversors, recordant que hi ha empresaris que s'han pronunciat públicament al respecte.

En aquest context se subratlla també que a l'agafar les regnes de l'Administració catalana s'ha aconseguit aturar el "desviament de diner públic" a l'objectiu de la independència al dissoldre's els ens, consells i organismes que formaven l'entramat per la secessió. Es destaca l'eliminació de les delegacions de la Generalitat a l'exterior (excepte Brussel·les) que suposava una despesa anual de 10 milions d'euros i la dissolució del DIPLOCAT, a més de la decisió d'impedir "el pagament indegut per part de les entitats del sector públic català a l'Agència Tributària de Catalunya".

172 acords en Consell de Ministres

Des de la Moncloa se sosté que el 155 també ha servit per recuperar la neutralitat institucional al cessar el president, Carles Puigdemont, els seus consellers i els delegats territorials del Govern, així com el secretari general d'Interior i els màxims responsables dels Mossos d’Esquadra. Al mateix temps es recalca que s'ha passat de la suposada "paralització" governamental que vivia una Administració immersa en un intent d'independència a aprovar-se més de 172 acords relatius a Catalunya en els 19 Consells de Ministres que s'han celebrat ja en virtut de l'aplicació del 155.

Sobre això es recorda que s'han pres diferents mesures en matèria de Sanitat, Educació, Serveis Socials, Ocupació, Justícia, Seguretat, a més d'aprovar-se iniciatives per "generar riquesa i ocupació", impulsar les infraestructures públiques i atendre necessitats de funció pública i ajuntaments.