C's guanya les eleccions però l'independentisme acaricia la majoria absoluta, segons els sondejos a peu d'urna

Les cadenes públiques TVE-1 i l'autonòmica TV-3, i les privades d'Atresmedia i Mediaset opten per evitar la despesa de les enquestes

sondeig tv3

Ciutadans ha guanyat les eleccions catalanes però les forces independentistes acaricien de nou la majoria absoluta al Parlament, segons els sondejos efectuats a peu d'urna. Segons una enquesta de GAD3 per a RAC1, el partit taronja i ERC es disputen la victòria: la formació d'Inés Arrimadas obtindria entre 34 i 37 escons i la d'Oriol Junqueras, entre 34 i 36 diputats. Junts per Catalunya, la marca de l'expresident Carles Puigdemont, aconseguiria 28-29 parlamentaris; el PSC, 18-20; Catalunya en Comú-Podem, 7-8; la CUP, 5-6; i el PPC, 3-5.

Amb aquests resultats, l'independentisme es mouria en una forquilla de 67 a 71 escons (fins ara en tenia 72), sent 68 el llindar de la majoria absoluta. La suma de les forces constitucionalistes es quedaria entre 55 i 62 diputats.

Les televisions han renunciat a fer enquestes electorals a peu d'urna que serveixin per pronosticar el sentit del vot d'aquest 21 de desembre, abans que arribi l'escrutini final: així que des de les 20.00 hores, quan han tancat els col·legis electorals, fins que hi hagi dades oficials, les televisions no donaran xifres estimades -encara que sí que ho faran altres mitjans.

TVE i TV-3 es van endur un densengany en les passades eleccions generals del 26-J quan van veure l'errada que va resultar la seva enquesta a peu d'urna. Per això les televisions autonòmiques de la FORTA han decidit no contractar aquesta vegada el sondeig que encarregava en les cites electorals per a TVE i les diferents cadenes regionals.

Imatge dels sondejos de TV-3 dels anteriors comicis / TVC

En els comicis del 26-J el sondeig encarregat a Sigma Dos va estar molt lluny del resultat final, ja que vaticinava el cèlebre 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE, augurant entre 91 i 95 diputats a Pablo Iglesias, que va acabar quedant-se en 71. El PP, per contra, va obtenir una vintena d'escons més dels que li donava l'enquesta, que el situava entre 117 i 121.

Les crítiques generades van portar TV-3 a dir que es negava a pagar la seva part proporcional de l'enquesta, 42.000 dels 280.000 euros que va costar (i que, sumant l'IVA, disparaven el cost fins als 340.000).