LA CAMPANYA DEL 21-D

La CUP crida a l'"esperit de l'1-O" per portar a terme la república

Boya avisa: "Que no us enganyin: no és possible l'equidistància"

"Els museus són nostres", clama Mireya Boya en relació amb els béns de Sixena

zentauroepp41203043 graf4756 barcelona 05 12 2017 los candidatas de la cup 171205222814 / MARTA PEREZ

Primer míting de la CUP en la carrera per les eleccions del dia 21. Va ser aquest dimarts a la tarda a Lleida, al Teatre Principal, on les temperatures rondaven els 4 graus centígrads i on els polítics a la presó han estat molt presents. De fet, els anticapitalistes van cedir els seus espais gratuïts de campanya electoral de la jornada per donar-los el seu suport amb una imatge en què es va llegir «Llibertat presos polítics. Stop excepció». En aquest context, els cupaires van demanar mantenir l’«esperit» de l’1-O per portar a terme la república.

«Encara tenim presos polítics al Regne d’Espanya», va afirmar al principi de l’acte Rosa Peñafiel, membre de la plataforma Lleida Lliure de Franquisme. Després d’assenyalar que «la bèstia franquista continua», va apel·lar a la memòria com a «llegat de dignitat» de la ciutadania.

La nit anterior, la CUP havia iniciat la seva campanya electoral a l’institut Jaume Balmes de Barcelona, que va ser col·legi electoral l’1-O i on van tenir lloc violentes càrregues policials. No va ser gratuït: les al·lusions a aquella jornada van ser constants ahir a Lleida. «Aquell dia vam decidir que mai més retrocediríem ni ens agenollaríem. És important que recordeu l’esperit de l’1 d’octubre: la ràbia, la dignitat», va manifestar la número u per Lleida, Mireia Boya, que va fer una crida que la CUP aconsegueixi dos diputats en aquesta província el pròxim dia 21. «No vull anar sola [al Parlament]», va dir. La candidatura va aprofitar per presentar el seu vídeo de campanya, un tutorial humorístic de construcció de la república catalana.

"Els museus són nostres"

Boya també va negar qualsevol possibilitat de diàleg amb l’Estat i va aprofitar per llançar un dard als comuns. «Que no us enganyin», va dir als presents al teatre. «No és possible l’equidistància». I va llançar crítiques a la gestió de l’alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, per la devolució de les obres d’art sacre de Sixena. «Els museus són nostres, igual que els carrers», va proclamar.

En l’acte de Lleida hi van participar la número dos per Barcelona, Maria Sirvent; el número dos per Lleida, Pau Juvillà, i l’exdiputada Gabriela Serra

La campanya dels anticapitalistes està sent, sobretot, un crit a la defensa de la república que per a ells ja és un fet i a la desobediència a l'Estat. Aquest mateix aquest dimarts, l'alcalde cupaire d'Argentona (Maresme), Eudald Calvo, citat per la Fiscalia per l'1-O, es va negar a declarar a la Ciutat de la Justícia al "no reconèixer" fiscals "estrangers".