LA PROVA DEL NOU DE L'INDEPENDENTISME. 1

¿Són els diners una raó per desitjar la secessió?

Aquest és la primera d'una sèrie de peces amb l'objectiu de contrastar la veracitat dels arguments i promeses econòmics dels independentistes

zentauroepp32409337 colell junqueras171201211917 / Quique Garcia

Aquesta peça inaugura una sèrie que publicarà diàriament EL PERIÓDICO amb l'objectiu de contrastar la veracitat dels arguments i promeses econòmiques que les forces independentistes esgrimeixen amb més freqüència en favor de les seves aspiracions polítiques.

SÍ: Oriol Junqueras, vicepresident deposat 

30/5/2009Universitat Politècnica de Gandia

"Cada any surten de les butxaques de cada família 12.000 euros que no se us tornen de cap manera. I com que fa 23 anys que dura, la vostra família ha regalat a l'Estat espanyol 46 milions de pessetes que equivalen, tenint en compte el que costa un pis a Gandia, a dos pisos; i si algun de vosaltres paga hipoteca, no la pagaria; per tant, la racionalitat i la raó conviden a sumar-se a la causa de la independència".

14/11/2011Entrevista a TV-3

"Cada any aproximadament el 10% del nostre PIB, que és una bestialitat, marxa i no torna de cap manera. (...) És molt important que expliquem als ciutadans que una part molt rellevant d'aquesta crisi no es produeix pel context internacional ni per les debilitats del nostre sistema productiu sinó per una debilitat terrible que ens ve imposada: la pèrdua d'aquests recursos. (...) Ja sé que hi ha molts teleespectadors que diuen que això ja ho saben i des de fa molt temps, però molts o no ho saben, o no s'ho volen acabar de creure, o malgrat creure-s'ho volen tancar els ulls perquè la conseqüència lògica de creure-s'ho que no la volen assumir: ser independentistes".

NO: Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia amb Artur Mas

24/7/2015Diari 'Ara'

["¿És possible resoldre l'eix social sense la independència?", li va preguntar Antoni Bassas].

"Jo no crec que el tema de la independència hagi de plantejar-se en funció d'interessos econòmics molt immediats. El que sí que puc dir és que Catalunya com a unitat econòmica separada no té cap problema econòmic addicional sobre els que pugui tenir ara. La crisi econòmica europea li pot afectar igual, així com els problemes de l'euro. Però en termes de fiscalitat, és de sentit comú i els estudis demostren, que com que paguem impostos per sobre de la mitjana i rebem en el millor dels casos la mitjana, és evident que fent una comptabilitat global com l'hem fet en un dels annexos als últims Pressupostos, la comptabilitat global de Catalunya estaria en superàvit. Amb els impostos que actualment paguem podem cobrir el cost de tots els serveis públics que rebem i encara quedaria un petit excedent".

Conclusió:

Per a Junqueras, la quantitat de diners és "una bestialitat" i raó suficient per desitjar la independència. No obstant, Mas-Colell diu que segons el seu "comptabilitat global", la Generalitat d'una Catalunya independent obtindria de més "un petit excedent" i arriba a la conclusió contrària.