Davant el 21-D

El Cercle exigeix als partits que se cenyeixin a la llei

El fòrum econòmic afirma que les eleccions han d'obrir una nova etapa de "diàleg i entesa"

Reclama més atenció a qüestions socials i econòmiques, després d'anys de Govern bolcat en el procés

lpedragosa24951784 brugera161114200846 / JOAN PUIG

Compromís amb la legalitat vigent. El Cercle d'Economia reclama als partits que concorren a les eleccions a Catalunya del 21 de desembre (21-D) que es comprometin a desenvolupar "la seva futura acció política en el marc de la legislació vigent". El prestigiós fòrum, que agrupa economistes, empresaris i acadèmics, recorden que "va ser el fet concret d'anunciar una declaració unilateral d'independència (DUI), el que va despertar l'alarma i la reacció immediata" de les empreses.

En aquest sentit, com ja van fer en una d'anterior davant la perspectiva d'una DUI i la petició d'eleccions immediates, alerten que la dinàmica de fugues de domicilis socials i fiscals "pot consolidar-se, o fins i tot accelerar-se, si no som capaços de garantir aquella mínima previsibilitat que exigeixen ciutadans i empreses".

Desocupació

El Cercle adverteix que "si la política catalana no recondueix de forma urgent aquesta deriva, els ciutadans es veuran abocats a patir les seves conseqüències, de forma ja directa o immediata, com per exemple, amb un augment de la desocupació". En aquest context, agreguen, "la convocatòria d'eleccions per al pròxim 21-D es converteix en una oportunitat ja que, sigui quin sigui el resultat, s'ha d'iniciar una nova etapa en què prevalgui la voluntat de diàleg i entesa. L'alternativa és el caos".

Rellevància de la campanya

És per això que la campanya adquireix més rellevància que en anteriors ocasions. En aquest context, els partits han de "clarificar propostes i arribar a uns acords bàsics sobre el nostre futur immediat".

Aquest organisme apel·la a "l'indispensable govern de totes aquelles qüestions socials i econòmiques que incideixen directament en el benestar del ciutadà". I recorden que en els últims anys, els Executius a Catalunya han protagonitzat una "extrema focalització en el procés".