ENTREVISTA AL PORTAVEU DEL PDECAT AL CONGRÉS

Carles Campuzano: "Hauria preferit que Puigdemont hagués convocat eleccions"

El portaveu del PDECat al Congrés advoca pel diàleg com a única via per trobar una solució al conflicte amb l'Estat

zentauroepp41060429 barcelona 23 11 2017 politica entrevista a carles campuzano171124135645 / ELISENDA PONS

-Es parla últimament per part del PDECat i de Junts per Catalunya d'abandonar la unilateralitat, fins i tot en els punts programàtics comuns amb ERC ¿Hi està d'acord?

-Qualsevol conflicte polític, i especialment el conflicte que hi ha entre Catalunya i les institucions de l'Estat, inevitablement només té una sortida política, i una sortida política exigeix sempre, per definició, capacitat d'entendre, de dialogar i voluntat d'acordar en qualsevol escenari. Per tant, la defensa del diàleg per trobar una solució política ha de ser central en la proposta que el sobiranisme ha de presentar en aquestes eleccions.

-Però fins fa molt poc s'han pres decisions unilaterals. ¿En la pròxima etapa això ja no es tornarà a veure?

-Les decisions que s'han pres durant aquestes últimes setmanes anaven molt vinculades a la voluntat de les majories parlamentàries al Congrés i el Senat espanyols de negar-se a dialogar amb les institucions catalanes sobre el que aquestes plantejaven. Inevitablement, després d'unes noves eleccions tenim tots l'obligació -no només les forces polítiques sobiranistes, sinó també les forces polítiques que a Catalunya defensen l'actual statu quo i les forces polítiques de l'Estat- d'asseure'ns a dialogar. Si alguna cosa hem après tots sobre el que hem viscut en aquests últims mesos, en aquests últims anys, és que el diàleg polític és l'única via possible per trobar una solució acceptable i acceptada per la majoria de la població de Catalunya. Constatant que les ganes que ha tingut l'Estat de dialogar durant aquests anys han sigut perfectament descriptibles.

-Si hi hagués aquí algú de la CUP diria que això de dialogar ja no té cap sentit, que és una posició ingènua... ¿Què els diria als independentistes que creuen que s'ha d'optar per tirar endavant sense negociar?

-Els diria que la política només funciona de manera adequada quan existeix el diàleg. No és veritat que les vies que obvien el diàleg i l'acord siguin més fàcils i senzilles i que no siguin problemàtiques. Ni són més fàcils, ni més senzilles ni estalvien els problemes. Tendeixen a agreujar problemes i a ser bastant més complicades que el que creuen els seus promotors.

-¿Aquesta apel·lació al diàleg, no té el seu origen en el que hem viscut a Catalunya, en la constatació que la via de declarar la independència no era efectiva?

-En democràcia és difícil trobar dreceres que no passin pel camí del diàleg i la voluntat d'acord. Les forces polítiques estatals han d'assumir que del que s'ha de dialogar és sobre el que planteja la societat catalana, que és poder decidir a través d'un referèndum el futur polític del nostre país. Hem de reforçar en els pròxims mesos els consensos que a Catalunya articulen aquestes grans majories.

-¿Va ser un error proclamar la independència?

-Alguns hauríem preferit que el president Puigdemont hagués convocat les eleccions.

-El dia abans de la DUI...

-El president Puigdemont va tenir en diversos moments la possibilitat de convocar aquestes eleccions. Finalment, les decisions van ser les que es van prendre i tots les vam assumir i ens vam comprometre a defensar-les.

Campuzano, en un altre moment de l'entrevista. / ELISENDA PONS

-¿Què li diria a un independentista decebut per no haver desplegat l'Estat propi després de la DUI?

-Que aquesta és una carrera més llarga que la que potser es podien imaginar i que per defensar les decisions que el Parlament ha de prendre necessitem majories més sòlides i àmplies de les que hem tingut fins ara. És una de les lliçons que hem d'aprendre d'aquestes setmanes i mesos.

-Però llavors, si no hi ha aquesta majoria no proclamis la independència...

-El president tampoc tenia gaires alternatives una vegada va constatar que l'Estat tenia previst mantenir l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. I va optar per un gest que pretenia dignificar el compliment dels seus compromisos davant el Parlament i davant els electors sobiranistes.

-La independència va més per llarg del que s'esperaven alguns.

-La independència serà possible el dia que les majories que l'acompanyin siguin sòlides, àmplies, transversals.

-Si ERC guanya les eleccions, ¿ha de facilitar que Puigdemont sigui president?

-Sí, si volem enfortir la institució de la presidència de la Generalitat, davant una aplicació absolutament desproporcionada i inconstitucional de l'article 155; sí, és el que haurien de fer els partidaris de l'Estat propi.