Comuns i PSC demanen acabar amb la política de blocs

Domènech reclama "construir una majoria alternativa"

zentauroepp31012243 barcelona 11 09 2015 politica elecciones autonomicas acto d171110105427

Catalunya en Comú (CeC)  i el Partit Socialista de Catalunya (PSC) demanen posar fi a la política de fronts després de les eleccions del 21-D. Tant Miquel Iceta com Xavier Domènech van reivindicar ahir acabar amb la dialèctica entre independentistes i constitucionalistes i intentar construir acords. Tot i coincidir en el diagnòstic, una altra cosa és que es puguin posar d’acord sobre a qui investir president.   

«Parlar de pactes postelectorals és prematur. El PSC no farà president cap candidat de les llistes independentistes. Creiem que Catalunya ha de canviar de rumb i per a això no n’hi ha prou de dir no a la independència, sinó que s’ha de tenir una proposta alternativa», va assegurar Iceta, abans d’inaugurar un acte sobre el llegat socialista en polítiques feministes. Els socialistes són molt més refractaris a arribar a acords amb Esquerra que els Comuns, per més que els d’Oriol Junqueras semblin disposats a abandonar l’unilateralisme. No obliden que els republicans han dinamitat molts pactes municipals amb el PSC per l’1-O i les seves conseqüències. Igual que van fer els comuns d’Ada Colau a Barcelona. Tot i això, Iceta crida a abandonar la «política de fronts» després del 21-D.

Per la seva part, Domènech va voler deixar clar en declaracions a  RNE que no «serà àrbitre» en un pols entre els «blocs» de la independència unilateral i del 155, sinó que treballarà per treure Catalunya del bloqueig. «No pensem participar de cap d’aquests dos blocs, i no pensem ser àrbitres, sinó impugnadors d’aquests blocs per construir una majoria alternativa».

Agenda social i dret a decidir

Una alternativa que passa per trencar el matrimoni de conveniència entre republicans i postconvergents i convèncer ERC de la necessitat de tornar a prioritzar l’agenda social, com va tornar a insistir Elisenda Alamany. «Sumarem amb aquells que posin al centre el dret a decidir i les polítiques socials. Des d’ERC fins al PSC (...). Amb aquesta clau podrem arribar a acords de govern», va comentar la número 2 de la llista dels Comuns en una entrevista en el programa El Matí de Catalunya Ràdio en què va defensar «la necessitat de construir ponts».