Un Govern en 'stand by'

El 155 deixa al ralentí l'activitat de l'Executiu

Els representants de l'Estat eviten trepitjar el palau de la Generalitat

zentauroepp40521846 madrid 13 10 2017 politica rueda de prensa posterior a la re171013140258 / DAVID CASTRO

Tot el Govern està en stand by, en una congelació que significa que no es prenen grans decisions més enllà del que és estrictament necessari, com una licitació, concursos o un programa que s’hagi d’implementar perquè vencen els terminis.

    

A Presidència, per exemple, els càrrecs ministerials han decidit adoptar un control «no visible» i no invasiu. Per fer-se’n una idea: no hi ha reunions al Palau de la Generalitat perquè les dues parts així ho han volgut. S’evita l’històric edifici de la plaça de Sant Jaume i es fa la cita en altres dependències de Presidència a Barcelona.

    

«Els responsables ministerials són prudents, no volen una humiliació», explica un càrrec de la Generalitat. El més farragós és previ al 155: el control financer des de Madrid de cada una de les factures que s’emeten des del Govern català.

    

El que sí que fa des del 155 tot el Govern és enviar al ministeri corresponent a Madrid  un informe relatiu a qualsevol decisió important que es vol prendre. Els informes s’envien en català i el correu electrònic al director general o subsecretari de torn explicant l’enviament sí que s’escriu en castellà. Però no tota la comunicació és en castellà, ja que a Madrid existeix, se suposa, un servei de traducció dels expedients.

    

Els càrrecs catalans subratllen que la tasca dels seus homòlegs ministerials està molt encarada en la preparació i celebració de les eleccions més que en el control concret de cada pas que fa l’administració catalana. Passos que són pocs, perquè el Govern català està en funcions i en aquests períodes sempre es prenen poques decisions de profunditat.

Campanyes dels comicis

La preparació de les eleccions, en coordinació amb Madrid, es porta a terme a Interior, a Economia i a Presidència, on ja s’estan preparant les campanyes informatives dels comicis. Unes campanyes que aniran a càrrec del Govern català. També és previsible que la pàgina web que aculli tota la informació electoral sigui la de la Generalitat. Encara s’ha de veure si també són càrrecs de la Generalitat els que informen del resultat dels comicis el 21 de desembre a la nit.

    

El secretari general assumeix la interlocució amb la subsecretaria general dels dos ministeris vinculats a Territori: Agricultura i Foment. Els secretaris sectorials, de medi ambient i infraestructures, tenen relació amb els secretaris generals a nivell ministerial.

    

El dia a dia és de cert estancament dels projectes, llevat dels estrictament necessaris, perquè es poden perdre subvencions, o davant de temes urbanístics els terminis d’execució dels quals vencen.

    

Els representants de la conselleria porten al Consell Tècnic del Govern els assumptes que considera prioritaris «per oportunitat i necessitat». Aquesta activitat política de la conselleria es desplaça al consell de ministres, als quals s’arriba amb un expedient íntegre amb la proposta de la conselleria.

    

Representants ministerials es van desplaçar a Barcelona per fixar la interlocució mentre que un alt càrrec del Govern català es dirigia a Madrid. «La relació és formalment correcta», descriu un càrrec de la conselleria. «No ens volen fer anar malament», conclou.