EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Nou acte contra la independència a Barcelona: "Ens mullem per Espanya"

Unes dues mil persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat a la plaça de Francesc Macià sota la pluja

fcasals40589588 mani171018204928 / ALVARO MONGE

"Ens sentim catalans, espanyols i europeus, ¿per què hem de triar?", lamenta la Mireia. "Som catalans i espanyols", secunda l'Anna amb una bandera de Catalunya lligada al coll. Com elles, dues mil persones més, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest dimecres al vespre a la plaça de Francesc Macià de Barcelona per demanar la unitat d'Espanya amb el lema '¡Prou Puigdemont! ¡Prou Junqueras!'.

L'acció contra la independència, convocada a través de les xarxes socials i recolzada per Societat Civil Catalana i el PPC, ha reunit dues mil persones, segons la Guàrdia Urbana i ha tingut lloc a la mateixa zona, i a la mateixa hora, que la que es va celebrar aquest dimarts per demanar la llibertat per als Jordis.  

"Aquí hi ha molts catalans donant veu a aquesta part de la població que Puigdemont vol fer invisible", ha declarat el líder dels populars catalans, Xavier García Albiol, després de remarcar que "ni el diluvi universal ha pogut amb la convocatòria".

La intensitat de la pluja i els llampecs, que han marcat la concentració des del principi, no han tret les ganes de manifestar-se a centenars de persones carregades amb banderes europees i espanyoles i senyeres, que han entonat durant diverses hores sota els paraigües càntics d'"ens mullem per Espanya" i "Puigdemont a prisión".

"Por del que diran"

"Estem farts d'amagar-nos, però ha arribat un punt en què la situació s'ha tornat insostenible i preferim venir a mullar-nos a ser còmplices callant", es queixa el Juan, després de llançar un "visca Catalunya i visca Espanya" amb molts altres dels manifestants. "Han trencat la convivència de tal manera que la societat s'ha polaritzat", explica la María mentre ofereix recer sota el paraigua a diversos nois joves que asseguren que "n'hi ha molts que encara no s'atreveixen a sortir per por de què diran".

"Pels partidaris de la independència només hi ha dues postures: o els recolzes o ets un fatxa, i això tampoc és així", explica trista l'Helena. "¿Per què no és possible ser demòcrata i no ser independentista?", es pregunta contrariada mentre diverses persones del voltant assenteixen capcotes. "No tot és blanc o negre, votar no ha de ser democràtic peti qui peti", assegura.

Incertesa empresarial

Entre els manifestants, una altra de les preocupacions que més han fet parlar ha sigut la situació econòmica, i la majoria no han dubtat a expressar la por que senten per la incertesa que planteja el panorama empresarial. "Se n'estan anant totes les empreses, depenem del nostre sou per viure i s'estan posant en joc els interessos de tots els catalans", afegeix la Mireia.