ÒRGAN CONJUNT

Puigdemont convoca la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya

El Ministeri de l'Interior confirma que anirà a la cita, que se centrarà en el dispositiu policial de l'1-O, malgrat que s'ha organitzat de manera unilateral

Puigdemont convoca la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya. / ATLAS

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per demà, a les 12 hores, una reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya per tractar la coordinació del dispositiu policial davant el referèndum de diumenge, 1 d'octubre, encara que sense avís previ al Govern central.

Moments després de la convocatòria, el Ministeri de l'Interior ha anunciat que assistirà a la cita malgrat els defectes de forma en la convocatòria i que s'hagin "violentat els procediments formals que la regeixen", han informat fonts d'Interior.

El departament que dirigeix Juan Ignacio Zoido argumenta que en nom de la responsabilitat i vetllant sempre per la convivència pacífica i la seguretat de tots els catalans, el ministeri assistirà a aquesta reunió perquè el seu objectiu és garantir el compliment de la llei.

Segons han informat fonts del Govern, Puigdemont, que és l'únic membre de la Junta que té potestat per convocar-la ja que la presideix, ha fixat per demà la reunió malgrat que desconeixia si hi assistirien representants del Ministeri de l'Interior. L'Executiu català defensa que sigui en aquest òrgan i no a través de la fiscalia o del coordinador designat per Interior, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, on es prenguin les decisions sobre la seguretat de la jornada de diumenge.

Durs retrets

Interior ha llançat durs retrets a Puigdemont. En primer lloc, que la convocatòria s'ha fet sense acord previ amb el Govern central, i ha destacat que s'ha convocat sense respectar els procediments formals per a aquest tipus de reunions.

En segon lloc, argumenta que les juntes de seguretat sempre es convoquen després que els participants fixin un ordre del dia, que, a més, posteriorment ha de ser pactat. No obstant, en aquesta ocasió, "ni s'ha fixat l'ordre del dia ni ha sigut pactat; la convocatòria del Govern de la Generalitat s'ha fet amb un evident defecte de forma".