Sánchez: "No contemplem" l'aplicació del 155 de la Constitució

Els socialistes consideren "proporcional i eficaç" la intervenció dels comptes de la Generalitat

La possible imputació de més de 700 alcaldes catalans suscita recels en el partit de Pedro Sánchez

Els socialistes consideren proporcional i eficaç la intervenció dels comptes de la Generalitat / JUAN MANUEL PRATS / VÏDEO: EUROPA PRESS

Pedro Sánchez ha sortit aquest dilluns al pas d'unes declaracions del portaveu de l'executiva del PSOE, Óscar Puente, en què semblava obrir la porta a una possible aplicació a Catalunya de l'article 155 de la Constitució, amb el qual es poden suspendre competències autonòmiques. "No contemplem" l'aplicació d'aquesta mesura, ha dit a EL PERIÓDICO el secretari general dels socialistes. 

Poc abans, a la seu del partit, Puente havia evitat posicionar-se sobre aquesta controvertida iniciativa, que el Govern diu no descartar. "No sabem les circumstàncies que es produiran i per tant pronunciar-nos de manera categòrica sobre qualsevol alternativa seria imprudent. Esperarem quines circumstàncies es produeixen. Segons aquestes circumstàncies, prendrem una decisió", ha contestat el portaveu de l'Executiva.

Una posició incòmoda

El PSOE es mou incòmode en aquesta fase, molt més cruenta, de la crisi territorial. Els socialistes recolzen la resposta del Govern espanyol perquè creuen que és la posició responsable i adequada davant el “desafiament a la sobirania nacional” que arriba des de Catalunya. Encara que no comparteixen del tot algunes de les decisions que arriben de l'Estat, com la imputació i la possible detenció dels alcaldes que col·laborin amb la consulta independentista de l'1 d'octubre, eviten criticar-les. Tot i així, el portaveu del principal partit de l'oposició, Óscar Puente, ha considerat que la intervenció dels comptes de la Generalitat és una mesura “proporcional i eficaç”.

Preguntat directament per aquesta iniciativa, amb la qual el Ministeri d'Hisenda agafa les regnes sobre les quantitats que cada mes transfereix a la Generalitat a compte del sistema de finançament autonòmic, Puente ha dit aquest dilluns: “El PSOE recolzarà aquelles mesures que respectin la proporcionalitat i l'eficàcia. Les mesures estan respectant aquests principis”.

Segons el vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, aquesta decisió de l'Executiu central suposa “una manera encoberta d'aplicar l'article 155 de la Constitució”. El Govern no ha amenaçat fins ara amb aplicar aquest precepte, amb el qual es poden suspendre competències autonòmiques, però tampoc ho descarta.

Les paraules de Robles

El PSOE ha rebaixat el to sobre la posada en pràctica d'aquest article. “Mai seria una solució procedent i mai la recolzaríem”, va dir a principis de juliol la sevaportaveu parlamentària, Margarita Robles. Puente també va dir que seria una mesura “cruenta”. Aquest dilluns, en canvi, després de la reunió de l'executiva del partit que lidera Pedro Sánchez, Puente ha evitat pronunciar-se “sobre hipòtesis”, si bé ha dit que la posada en pràctica del precepte no seria "desitjable".

“El suport que estem brindant al Govern central és el que ens agradaria tenir a nosaltres si estiguéssim governant. El que el PSOE fa és demostrar que som un partit amb sentit de la responsabilitat i de l'Estat. El compliment de la llei és tan important per a nosaltres que està per sobre de moltes coses”, ha afegit Puente.