AUDIÈNCIA NACIONAL

Arxivada la querella per l'atemptat de l'Ambaixada a Kabul

El jutge Pedraz afirma que no es pot responsabilitzar l'ambaixador del que va passar

Sosté que el diplomàtic no hauria pogut evitar l'atac

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha arxivat la querella presentada contra l'ambaixador a l'Afganistan, Emilio Pérez de Agreda, i el seu segon el desembre del 2015, Oriol Solá Pardel, per delicte d'homicidi imprudent i set en grau de temptativa en relació amb la falta de mesures de seguretat amb què compta la legació. L'11 de desembre del 2015 hi va haver un atemptat en què van morir els policies espanyols Gabino Sanmartín i Jorge García Tudela i 10 afganesosGabino Sanmartín i Jorge García Tudela que col·laboraven en la seguretat de l'edifici.

El magistrat, que va admetre a tràmit la iniciativa de les famílies dels morts fa gairebé un any, el novembre del 2016, sosté que no es pot atribuir cap delicte penal als diplomàtics, ja que encara que són la "màxima autoritat d'una missió diplomàtica a l'exterior i han de vetllar per la seguretat i integritat dels ciutadans", no poden ser considerats "com experts en seguretat". No en depenen ni els mitjans materials ni les mesures que s'adopten per prevenir atacs com el que hi va haver a l'Ambaixada a Kabul; corresponen a la Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

La resolució admet que l'Estat espanyol hauria hagut d'adequar molt abans les corresponents mesures de seguretat de la legació, però no se'n pot responsabilitzar criminalment l'ambaixador, perquè "el desgraciat sinistre no hauria pogut ser evitat mitjançant una hipotètica acció omesa" per ell, ja que no depenia d'ell.