ATEMPTATS A CATALUNYA

La CUP es planteja no anar a la manifestació contra el terrorisme si hi va el Rei

La diputada Mireia Boya veu "hipòcrita" que Felip VI "es passegi" per Barcelona "i contribueixi a finançar el terrorisme"

La treva partidista decretada en el tauler polític català corre perill de saltar pels aires ben aviat. La CUP ha amenaçat aquest diumenge amb trencar la unitat ciutadana, institucional i política contra el terrorisme que pretén demostrar-se dissabte que ve als carrers de Barcelona. Els anticapitalistes es plantegen no secundar la manifestació convocada per l'ajuntament i el Govern al passeig de Gràcia si hi acudeixen el Rei o Mariano Rajoy.

Els cupaires decidiran, doncs, si participen en la marxa per condemnar els atemptats de Barcelona i Cambrils quan se sàpiga com es planteja i si l'encapçala Felip VI. El motiu l'ha exposat la diputada anticapitalista Mireia Boya, que ha titllat el cap de l'Estat d'"hipòcrita" per acudir als homenatges a Barcelona mentre manté llaços amb les monarquies del Golf Pèrsic, acusades de finançar l'Estat Islàmic (EI), que s'ha atribuït els atacs.

Societat civil al capdavant

En declaracions a Catalunya Ràdio, Boya ha reclamat a Felip VI que no assisteixi a la manifestació del dia 26, i ha subratllat que ha de ser la societat civil, i no les autoritats, qui encapçali la protesta. "És una hipocresia enorme que el Rei vingui a passejar-se per Barcelona quan està contribuint a finançar el terrorisme de caràcter islàmic", ha asseverat.

Després de deixar clar que el Rei "no és benvingut" per a la CUP, ha retret les "relacions d'amistat i econòmiques" que, en la seva opinió, mantenen la Monarquia espanyola i les de Qatar o els Emirats Àrabs, "que són les que estan finançant el terrorisme i donant armes a Daesh". La parlamentària ha apuntat, a més, a una suposada "operació d'Estat per utilitzar aquest atemptat contra l'independentisme".

Poble Lliure es desmarca

No obstant, una de les organitzacions que integren la CUP, Poble Lliure --de la qual forma part el diputat Albert Botran-- difereix de Boya i ha fet una crida a participar en la manifestació de dissabte per demostrar que Catalunya és "un sol poble unit, alegre i combatiu". En un comunicat, el col·lectiu també reclama al Govern que els atemptats "no dilueixin" els preparatius de l'1-O.