EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Hernando insisteix a rebutjar l'article 155, però "ho ha de decidir el Govern"

Albiol defensa que "no s'ha de descartar" perquè és un "recurs totalment democràtic"

abertran38202936 madrid 27 04 2017 rueda de prensa de rafael hernando imagen170427133819 / JUAN MANUEL PRATS

El portaveu del grup popular al CongrésRafael Hernando, ha descartat "en aquest moment" l'aplicació del article 155 de la Constitució, però ha ressaltat que recórrer a aquest precepte "ho ha de decidir el Govern", que "actuarà de manera proporcional". Fa pocs dies Hernando va assegurar que aquest article estava descartat, però aquest dijous ha afirmat en una entrevista a RNE que "se sap que hi ha aquestes mesures" i que "se sabrà què fer en cada moment".

Per la seva part, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha considerat que aplicar el 155 "és un recurs totalment democràtic que no s'ha de descartar". En una entrevista a 'Crónica Global', Albiol ha reconegut que hi ha altres mesures alternatives "possiblement més eficaces, com pot ser la inhabilitació o la responsabilitat patrimonial".

Dimecres, el portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, va indicar després de la sessió extraordinària del Consell de Ministres que estan "estudiades i previstes" totes les vies legals per impedir el referèndum, inclosa la que traça l'article 155, que suposa que el Govern exerciria la seva potestat a Catalunya davant l'incompliment de la legalitat per part de les autoritats catalanes.

Hernando, conegudes aquestes declaracions de Méndez de Vigo, ha explicat que "en aquest moment no està" sobre la taula l'aplicació d'aquest article de la Constitució, per això el va donar per descartat fa un parell de dies. Ara bé, segons les seves paraules, "el Govern té capacitat per prendre mesures com aquesta" ja que "està contemplada en l'ordenament juridicoconstitucional".

També sobre l'anomenat desafiament independentista de la Generalitat de Catalunya, el portaveu dels populars ha considerat que les mesures posades en marxa pel Govern, caracteritzades al mateix temps per "la contundència i la prudència", estan donant "resultats positius".

S'ha demostrat amb la decisió de la Mesa del Parlament de no tramitar la llei del referèndum, que activaria els mecanismes per a la celebració de la consulta l'1 d'octubre. S'ha comprovat, ha dit Hernando, que ara mateix el món de l'independentisme "amenaça, però no actua".

¿Suport del PSOE?

Hernando ha qüestionat el suport del PSOE, ja que encara que el Govern el sent, no el percep "ferm" degut a "maniobres especulatives una mica estranyes".

Entre elles, ha afirmat, hi ha l'aposta per "la nació de nacions", "un disbarat" que "no serveix per a res", només per "donar ales als independentistes".