EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

El PSOE presentarà el 28-A el seu pla per a Catalunya

Els socialistes portaran al Congrés un paquet de mesures per al "desmuntatge de l'independentisme"

Volen impulsar a acords amb la resta de partits abans de l'1-O

GRA175 Madrid 26 07 2017 - El secretario general del PSOE Pedro Sanchez durante la rueda de prensa que ofrecio hoy tras la declaracion del presidente del Gobierno Mariano Rajoy como testigo en el juicio por la primera epoca de la trama de corrupcion Gurtel EFE Victor Lerena / Victor Lerena (EFE)

El PSOE mou fitxa en el conflicte català. El pròxim 28 d'agost presentarà un paquet de mesures que portarà al Congrés dels Diputats per intentar consensuar-les abans de l'1-O i evitar així la celebració de la consulta. Els socialistes admeten la complexitat d'arribar a un pacte, però tot i així, esperen que les seves iniciatives permetin fer marxa enrere a la convocatòria. 

L'anunci l'ha fet la vicesecretària general, Adriana Lastra, després de la reunió de la comissió permanent del PSOE amb la direcció del grup parlamentari, a la seva seu a Madrid. 

La dirigent no ha detallat quines són aquestes mesures i s'ha limitat a recordar que estan en sintonia amb la Declaració de Barcelona.  “No és fàcil, però la nostra obligació com a primer partit de l'oposició, ja que el Govern no ho fa, és intentar-ho. Fem una crida al Govern i resta de forces polítiques perquè s'uneixin al diàleg i la negociació per resoldre aquest conflicte abans de l'1-O”, ha assenyalat Lastra.

La vicesecretària ha admès que no hi ha hagut contactes amb el PDECat en aquest sentit però ha insistit que espera que la seva actitud proactiva permeti la marxa enrere. “Esperem arribar a un acord abans de l'1-O i en el cas que no sigui possible, que la participació sigui molt baixa”, ha afirmat, per subratllar que, per difícil que sigui, els acords tenen més expectatives de tirar endavant “abans que hi hagi una ruptura de l'ordre constitucional”.

El PP, “a rebuf”

El PSOE ha confirmat el seu suport al recurs que el PP ha plantejat contra la llei del referèndum, però ha criticat la inacció del Govern. Decebuts per l'absència de diàleg per part de Mariano Rajoy, els socialistes li reclamen que agafi les regnes i segui a negociar. “Ens sembla molt bé recórrer la llei del referèndum. No hi ha un altre camí que complir la legalitat, però a la Moncloa necessitem més energia en el desmuntatge de l'independentisme”, ha reclamat.

Lastra ha confirmat que hi ha hagut contactes esporàdics entre els equips de la direcció del PSOE i del president del Govern central, però ha negat que Rajoy hagi conversat novament amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Llei de sedició

Lastra s'ha mostrat convençuda que el Govern no aplicarà la llei de sedició per intervenir en el conflicte català i s'ha congratulat que el PP hagi negat que tingui intenció de recórrer a l'article 155 per suspendre l'autonomia.