LA DECLARACIÓ DE LA PRESIDENTA ANDALUSA

Hisenda torna 3.400 euros a Susana Díaz i el seu marit

La declaració e la renda de la majoria dels consellers andalusos, penjades a la web oficial, surt negativa

fcasals38402606 susana diaz170512194810 / JULIO CARBO

La presidenta de la Junta d'AndalusiaSusana Díaz, i el seu marit s'han trobat un complement per a les vacances d'estiu, i és que Hisenda els surt a tornar. En concret, 2.420 euros a la cap de l'Executiu regional i 1.000 més al seu marit, segons consta en les declaracions de l'impost de la renda sobre les persones físiques (IRPF) corresponents al 2016, que l'Administració andalusa ha penjat a la seva pàgina web. La mateixa sort correran la majoria dels consellers autonòmics, ja que només cinc dels tretze hauran d'ingressar alguna quantitat a la Hisenda pública, entre ells el vicepresident de la Junta.

A la pàgina web de l'Executiu regional hi apareixen tant la declaració de la presidenta com la d'onze consellers, el portaveu autonòmic i els seus cònjuges. Dels documents s'han eliminat qualsevol referència que afecti la intimitat dels declarants, així que, per exemple, no es poden comprovar adreces, família que conviu amb ells o si prefereixen assignar el 0,7% a l'Església o a activitats d'interès social.

Així, es pot rastrejar que la presidenta presenta 2.000 euros com a despeses deduïbles, igual que el seu marit, a qui la líder dels socialistes andalusos va arribar a qualificar en una comissió d'investigació com un "tieso" en al·lusió als seus escassos ingressos. Declara 9.536 euros, de manera que després d'aplicar també les deduccions per habitatge li surt a tornar 1.040 euros. Díaz, que declara uns ingressos computables de 67.334 euros, es mostra més generosa pel que fa a donatius (1.920 euros).  

Les retribucions anuals dels alts càrrecs de la Junta estan fixades el 2016 en 64.446 euros per a la presidenta i 63.428 euros per als consellers, segons la informació de la mateixa Junta, ja que la llei andalusa imposa des del 2010 que cap alt càrrec superi l'assignació de la Presidència. No obstant, una ullada a les declaracions permet veure que Díaz no és la integrant del Consell de Govern amb més ingressos, i es col·loca en una sisena posició.