El TC estudia avui el recurs del Govern contra la reforma exprés

L'Executiu de Rajoy considera que la modificació vulnera el dret de participació política en condicions d'igualtat

El ple del Tribunal Constitucional (TC) es reuneix aquest dilluns per estudiar l'admissió a tràmit del recurs del Govern central contra la reforma del reglament del Parlament amb què pretén aplanar la via cap al referèndum aprovant, en un sol dia, les anomenades lleis de desconnexió i la convocatòria de l'1-O. 

El president del TC, Juan José González Rivas, ha convocat els magistrats a les 17.30 hores per analitzar el recurs que va anunciar el Govern divendres passat en roda de premsa després del Consell de Ministres. L'Executiu es va fer seus els arguments del Consell d'Estat que defensen la inconstitucionalitat del nou text perquè consideren que la modificació vulnera el dret de participació política en condicions d'igualtat reconegut a l'article 23.2 de la Constitució.

En concret, es recorre la nova redacció de l'article 135.2 del reglament del Parlament, que estableix la possibilitat que el grup parlamentari promotor de qualsevol proposició de llei pugui sol·licitar la seva tramitació pel procediment de lectura única, procediment d'urgència que escurça els terminis del debat i restringeix la presentació d'esmenes. 

Per l'Executiu, permetre que un sol grup parlamentari pugui forçar que una llei es tramiti d'aquesta manera suposa "una fallida del dret de participació política en la mesura en què està eliminant la facultat de la minoria de presentar esmenes als textos de les proposicions de llei promogudes per la mateixa majoria". A més, Rajoy va considerar que "la societat catalana necessita que se la protegeixi d'un projecte radical i divisiu que s'intenta imposar a la brava".

En el recurs, el Govern invoca l'article 161.2 de la Constitució, pel qual la mera admissió a tràmit comportaria la suspensió temporal dels preceptes impugnats.

El PP i Ciutadans també presenten el seu recurs

Per la seva part, el PP Ciutadans presentaran aquest dilluns a les 12 hores al TC el seu propi recurs contra la mateixa reforma del Parlament. Serà la vicesecretaria d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, qui presentarà el recurs a la seu del tribunal.