MOVIMENTS EN L'ESQUERRA ALTERNATIVA

Domènech presenta la seva llista i Podem aguditza la seva fractura

El líder d'En Comú Podem s'envolta dels nuclis durs d'ICV, EUiA i Barcelona en Comú

Els podemistes es divideixen en dues candidatures, la de Fachin i una altra dels díscols

  / ELISENDA PONS

Després de tancar la setmana passada l’acord amb Podem perquè la formació morada participi en la confluència, Xavier Domènech va presentar ahir l’equip amb què concorrerà a les primàries. El líder d’En Comú Podem encapçala la candidatura per a la directiva i Ada Colau, la de la coordinadora nacional. Les cúpules d’EUiA, Iniciativa i Barcelona en Comú formen part d’una llista que només inclou un podemista, l’economista Vicenç Navarro. El líder de Podem, Albano-Dante Fachin, impulsa una candidatura alternativa, però els morats tornen a evidenciar la seva fractura al promoure el sector crític, abanderat per la diputada Jéssica Albiach, una tercera llista.

Albiach, companya de Fachin al Parlament i segona en les primàries a la secretaria general de Podem, va deixar la direcció morada fa un mes i mig per anar en la llista d’Iñigo Errejón al consell ciutadà estatal de Podem. En la candidatura d’Albiach també hi ha Marc Bertomeu, a qui Fachin va apartar de la direcció de Podem a principis de febrer. Crítica amb la «falta de transversalitat» del líder, Albiach defensa que la seva proposta neix «amb una vocació integradora i clara voluntat de sumar». Les primàries dels comuns seran l’arena d’un nou pols a Podem, que ja va mostrar la seva divisió en la consulta que la direcció va convocar per ratificar les seves condicions a la confluència, en què van participar el 7% dels 52.000 inscrits.

El líder d'En Comú Podem El líder d'En Comú Podem encapçala la selecció a l'executiva i l'alcaldessa la de la coordinadora nacional

La fractura de Podem contrasta amb la unitat defensada per Domènech al presentar la seva llista: destaca que la seva selecció uneix «totes les sensibilitats, expressa capacitat integradora, representa una experiència guanyadora i és una projecció per construir nous consensos». En la seva aposta per a l’executiva hi ha el trident directiu d’ICV, David Cid, Ernest Urtasun i Marta Ribas; el líder d’EUiA, Joan Josep Nuet, o figures destacades de  Barcelona en Comú, com Gerardo Pisarello, Susana Segovia i Adrià Alemany.

També hi apareix Vicenç Navarro, el cinquè més votat a Vistalegre 2 després d’anar tercer a la llista de Pablo Iglesias per a l’executiva de Podem. Com ja avançava Domènech dissabte en una entrevista a EL PERIÓDICO, encara que no estigui a l’executiva Colau estarà als òrgans de representació del nou partit.

EL NOM, DESPRÉS DE L’ASSEMBLEA

En la junta executiva dels comuns hi haurà 33 membres, tres més dels previstos, i en lloc de quotes de 7 cadires per partit hi haurà llistes obertes que podran ocupar com a màxim 25 llocs directius. Per a la coordinadora nacional es poden presentar llistes d’un màxim de 96 dels 120 membres. La resta de llocs seran per a membres d’altres candidatures.

L’1 d’abril es proclamaran les candidatures (n’hi ha una quarta impulsada des de les bases del territori) i s’obrirà la votació, que finalitzarà el 8 d’abril en l’assemblea fundacional. L’elecció del nou nom serà la primera tasca de l’executiva sortint i serà ratificat per les bases. Catalunya En Comú, En Comú Podem, En Comú i Comuns són les opcions més ben posicionades.