EL REPTE INDEPENDENTISTA

El Senat vol que Puigdemont debati en un fòrum autonòmic

El PP proposarà al president català que parli del referèndum davant la Comissió General de Comunitats Autònomes

tecnicomadrid37762225 madrid 21 03 2017 politica sesion de control al gobierno en

La Mesa del Senat estudiarà dimarts que ve la petició que Carles Puigdemont va traslladar per carta al president de la institució, Pío García-Escudero, per pronunciar una conferència sobre el referèndum el dia 24 d’abril que ve. Tot i així, el coordinador general del PP català, Xavier García Albiol, va anticipar la resposta que, segons fonts populars, s’oferirà previsiblement al president: si vol parlar sobre el procés o qualsevol altra cosa, que ho faci a la Comissió General de Comunitats Autònomes, en la qual participen els governs regionals i els partits. És a dir, que vagi a un òrgan en el qual es pugui debatre i tingui rèplica i no a pronunciar una conferència en la qual s’esplaï en solitari.

Oficialment, el PP, que té majoria al Senat, i el PSOE van declinar avançar quina serà la seva postura a la Mesa. Però tots dos van mostrar davant la premsa la seva «estranyesa» per la petició de Puigdemont i van assenyalar que hi ha «vies de participació» perquè els representants autonòmics intervinguin al Senat. De fet, el vicepresident primer, Pedro Sanz, va recordar que l’any 2010 el llavors president de la Generalitat, José Montilla, va reclamar una reunió de la Comissió General de les Comunitats Autònomes per debatre sobre el bloqueig que patia l’Estatut al Tribunal Constitucional.

En aquesta línia, el també senador Albiol va argumentar que la compareixença al fòrum autonòmic és el que li «correspon» com a cap d’un Executiu, i «no una sala com un visitant». Per això, el líder del PPC traslladarà avui a Puigdemont, a la sessió de control del Parlament, la seva proposta perquè assisteixi a la comissió autonòmica.

Si bé fonts parlamentàries admeten que el president ha posat el Senat en una tessitura difícil. Com va recordar el portaveu de PDECat, Josep Lluís Cleries, la Cambra alta accepta peticions variades i no relacionades amb l’activitat parlamentària. És per aquest motiu que, segons fonts populars, si el cap del Govern insisteix en la seva intenció de pronunciar una conferència i rebutja acudir a la comissió esmentada potser se li permetrà pronunciar-la.