SOL·LICITUD D'INVESTIGACIÓ

La Fundación Franco adverteix a un diputat: "Si s'ha de tornar a passar ¡PASSAREM!"

L'entitat que vetlla per la memòria del dictador es regira a Twitter contra un representant d'En Marea al Congrés per demanar que s'investiguin les seves activitats

SERGIO BARRENECHEA

L'ofensiva de l'esquerra parlamentària contra els vestigis del franquisme ha suscitat una virulenta resposta per part de la Fundación Francisco Franco, encarregada de vetllar per la memòria del dictador. En una resposta a Twitter a Antón Gómez-Reino, diputat d'En Marea que dijous va recordar la proclama antifeixista 'No passaran', la Fundación Francisco Franco ha anat al gra: "Si s'ha de tornar a passar ¡PASSAREM!".

  

A la Comissió d'Interior de la Cambra baixa, Gómez-Reino va defensar dijous una proposició no de llei en què s'instava el Govern a investigar la Fundación Francisco Franco per entendre que viola la llei de fundacions, ja que no persegueix l'interès general ni promou el respecte als drets humans. El text va tirar endavant amb el suport de tota l'oposició, els dubtes de Ciutadans, que va optar per abstenir-se, i el PP, que hi va votar en contra. Això, tot i que el Protectorat de Fundacions de l'Executiu popular ha sol·licitat informació a la Francisco Franco sobre les seves activitats, condició necessària per dirimir si posa en marxa o no una investigació més exhaustiva.

Un dels actes sobre els quals el Govern ha demanat documentació és la carta que aquesta entitat va enviar a 355 alcaldes oferint-los assessoria jurídica per eludir el compliment de la llei de memòria històrica, que obliga a retirar els símbols franquistes dels carrers i edificis públics. Si s'aplica aquesta normativa, deia la carta, triomfarà "el dret sobre la barbàrie, la història sobre la seva eliminació i la civilització sobre l'odi iconoclasta".

AMB EMOTICONES

Va ser arran d'aquesta carta quan En Marea va presentar la proposició no de llei esmentada, que Gómez-Reino va defensar amb la frase que ha aixecat les ires de la Fundación Francisco Franco: "El feixisme, contra la democràcia, no passarà". L'aïrada resposta de la fundació no s'ha fet esperar: "La nostra missió és recordar a persones com ell que si s'ha de tornar a passar, ¡PASSAREM!". El text publicat a Twitter va acompanyat de les emoticones d'unes ulleres de sol, un puny i una mà saludant.