El 'no' del PP i UPN i l'absència del PDECat impedeixen fiscalitzar els comptes de l'Església

La Comissió Mixta per a les Relacions amb el Tribunal de Comptes tomba la proposta del PSOE i Units Podem, recolzada per C's i el PNB

El nou president de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez, aquest dimecres, 12 de març. / JUAN MANUEL PRATS

L'Església catòlica ha aconseguit evitar que els seus comptes siguin fiscalitzats. L'absència del PDECat a la Comissió Mixta per a les Relacions amb el Tribunal de Comptes ha permès, amb el vot en contra del PP, rebutjar la proposta del PSOE i Units Podem, que sol·licitava que aquest òrgan fiscalitzador analitzi els ingressos que l'Església rep a partir de l'IRPF. La iniciativa sí que ha rebut el suport de Ciutadans i el PNB.

En la votació, el PP s'ha posicionat en contra amb UPN, el seu soci navarrès, i l'absència dels parlamentaris de PDECat ha forçat un empat, cosa que ha provocat que la petició hagi sigut rebutjada. 

La iniciativa parlamentària discutida aquest dijous va sorgir després del rebuig dels consellers del Tribunal de Comptes nomenats pel PP a elaborar un informe sobre quin és el destí dels diners que rep l'Església a partir del 0,7% de la casella de l'IRPF que els contribuents dediquen a la institució.

250 MILIONS D'EUROS ANUALS

La quantia puja a uns 250 milions d'euros anuals. Els socialistes demanaven, a més, que el Tribunal de Comptes fiscalitzés els ingressos obtinguts a través dels impostos de la renda en els últims anys. Els càlculs del PSOE fixen en 1.240 milions els diners recaptats per la Conferència Episcopal per aquesta via en el període 2010-2015.

La decisions del Congrés són ordres per al Tribunal de Comptes. Si hagués prosperat la petició, l'organisme fiscalitzador es veuria en l'obligació d'estudiar per primera vegada en democràcia els números de la Conferència Episcopal.