UN ANY JUDICIAL COMPLEX

Els judicis del 2017

La corrupció i la judicialització del procés situaran aquest any el focus en els tribunals

corrup

El 2017 serà un any judicial endimoniat. Als tribunals de justícia s’hi dirimirà durant els pròxims 12 mesos la presumpta corrupció que ha envaït durant anys l’esfera política catalana i espanyola. Però les sales de judici seran testimonis també de les conseqüències de la judicialització del procés sobiranista per part de l’Estat espanyol. La càrrega política és evident.

A la primera meitat d’aquest any es jutjaran escàndols que han afectat l’extinta Convergència i el seu exsoci, Unió. El presumpte finançament irregular d’aquests dos partits estarà sobre la taula. El primer, pel cas Millet, i el segon, per les presumptes irregularitats en una fundació. Mentrestant, a l’Audiència Nacional s’asseuran al banc dels acusats ex alts càrrecs de Jordi Pujol i exdirigents del PSC pel cas Pretòria.

Molt més ràpid s’han instruït les carpetes derivades del procés. L’expresident Artur Mas serà jutjat al febrer pel 9-N. I és molt probable que passin pel banc dels acusats el diputat Francesc Homs i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Sobre tots ells penja l’amenaça de la inhabilitació.

A nivell estatal, el PP prosseguirà amb el seu calvari judicial amb un protagonista principal, Luis Bárcenas, i alguns de no tan secundaris, com Rodrigo RatoPúnicaImelsaTaula... Al PSOE li tocarà el torn a la tardor, amb Manuel Chaves i José Antonio Griñán. La guinda del pastís serà la sentència a Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina