LA LLUITA CONTRA L'OBLIT

Nous bàndols al Valle de los Caídos

Un jutge ordena exhumar dos cadàvers del mausoleu, però l'Estat dilata els tràmits

150 famílies es mobilitzen per impedir l'obertura de les fosses comunes i que es remoguin les restes

Com va passar amb milers de republicans en plena guerra civil, els germans Manuel i Antonio Lapeña van ser afusellats a Calataiud i després enterrats en una fossa comuna. Anys més tard, els seus cadàvers van ser traslladats al Valle de los Caídos i enterrats amb  les restes de més de 33.000 persones. 80 anys després, els seus descendents han fet història a l’aconseguir que, per primera vegada, un jutge dicti una sentència ferma que autoritza a exhumar les sevs despulles perquè la família pugui donar-los «digna sepultura».

No obstant, la resolució judicial ha obert una batalla que torna a  enfrontar dos bàndols, i tot sota l’ombra de la gran creu que domina el voluminós mausoleu creat pel dictador. I és que unes 150 famílies han secundat la crida de l’Associació per la Defensa del Valle de los Caídos per mirar d’impedir una exhumació que, a parer seu, obligarà a sotmetre a moviments, trasllats i pràctiques d’ADN els seus avantpassats, donat que els cossos es troben dipositats en fosses comunes.

L’associació està capitanejada per Pablo Linares, que assegura que és nét de republicans i no actua mogut per revengisme o per motius ideològics. És més, diu que respecta la sentència judicial i els desitjos de la família Lapeña, i per això no hi oposaria cap resistència si els cossos estiguessin individualitzats. Però, donat que està convençut que les fosses contenen una «pila d’ossos» sense identificar, ha emprès una croada perquè es tinguin en compte també els descendents que no volen que les restes dels seus «siguin remenades» ni sotmeses a proves forenses. Per això, avisa que el col·lectiu, que ara busca més famílies que s’uneixin a la causa, utilitzarà tots els ressorts legals al seu abast.

Patrimoni vol dos informes

Contràriament, Eduardo Ranz, l’advocat de la família Lapeña, que ha sigut assessorada pel prestigiós forense expert en fosses de la dictadura Francisco Etxeberria, defensa que les restes mortals de Manuel i Antonio estan «allunyades» dels sepulcres que guarden els cossos dels difunts pertanyents al bàndol franquista.

En qualsevol cas, la pilota està en mans de Patrimoni Nacional, l’organisme que gestiona el Valle de los Caídos, que en lloc d’executar la sentència ha demanat dos informes abans de prendre una decisió. Un, a l’Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja, perquè determini si es pot accedir al tercer pis de la cripta, on se suposa que hi ha enterrats els dos germans Lapeña.

Així mateix, ha reclamat al Col·legi Mèdic Forense que estableixi si les restes es poden exhumar, tal com indica la sentència judicial, «garantint-ne la integritat», però també «la memòria dels difunts del cementiri i el respecte a la consideració pertinent a la basílica on es troben dipositats». Una vegada coneguda l’opinió dels experts, Patrimoni Nacional assegura que complirà la resolució judicial «d’una manera escrupolosa».