PSOE i C's bloquegen la compareixença de Fernández Díaz pel motí del CIE

Podem censura que "tapin les vergonyes" del PP amb una abstenció

La Mesa segueix sense tramitar la creació de la comissió d'investigació del 'Fernándezgate'

lpuig34408967 spain s interior minister jorge fernandez diaz adjusts his c160812200813 / SERGIO PEREZ

Les compareixences de l'exministre de l'Interior al Congrés, s'encallen. Jorge Fernández Díaz se salva d'una d'elles gràcies a l'abstenció de PSOE i Ciutadans, que aquest dimarts ha engegat a rodar la sol·licutud de Podem, que el requeria per donar explicacions sobre les condicions dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). Després del motí que hi va haver el mes passat en el d'Aluche (Madrid), la formació morada va sol·licitar que el llavors titular d'aquest departament donés explicacions a la Cambra baixa. No comptaven que els socialistes i el partit d'Albert Rivera s'abstindrien, cosa que unit a la votació en contra del PP, impossibilita de facto aquesta compareixença.

El portaveu de Podem, Íñigo Errejón, els ha acusat de "fer pinya amb el Govern" i de "tapar vergonyes" amb aquesta abstenció. A més, ha fet constar la seva queixa pel retard en la constitució de la comissió d'investigació del 'Fernándezgate', la presumpta policia política que Interior hauria creat per vigilar els adversaris del PP.

El ple del Congrés va aprovar aquesta comissió el 27 de setembre, però encara no s'ha posat en marxa. Aquest dimarts, a la Junta de Portaveus, Errejón ha denunciat que l'assumpte no hagi arribat encara a l'ordre del dia de la Mesa, que ha de crear aquest òrgan d'investigació. 

"Encara que vam aprovar en ple la constitució, no sabem per què la Mesa ha anat endarrerint la constitució de la comissió", ha criticat el portaveu que ha recordat la "celeritat" que aquest òrgan ha demostrat per tramitar altres qüestions com els viatges internacionals dels diputats.  Finalment, l'assumpte s'inclourà en l'ordre del dia de la Mesa la setmana que ve. A l'octubre l'exministre de l'Interior va ser reprovat per la Cambra baixa en relació amb la seva responsabilitat en l''Operació Catalunya'.

PRESIDENT DE LA COMISSIÓ D'EXTERIORS

A més, aquest dimarts s'ha sabut que Fernández Díaz presidirà la comissió d'Assumptes Exteriors José Manuel García-Margallo, la comissió mixta de Seguretat Nacional. És la manera que té Mariano Rajoy de compensar els seus dos exministres, als quals dijous passat va comunicar que no comptaria amb ells en el nou Executiu. Jesús Posada, que ocupava el càrrec principal de la comissió d'Exteriors, passarà a la presidència de la Constitucional, cadira que ha deixat vacant José Ignacio Zoido, nou titular d'Interior.