ERC demana a Colau que participi en la manifestació de la Diada

L'AMI planteja una consulta d'adhesió simultània a diversos municipis de l'àrea metropolitana

  / FERRAN NADEU

Un dels fronts que explotarà ERC en els pròxims dies en la seva 'batalla' amb els comuns és la manifestació de la Diada. El líder republicà a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ja ha començat l'ofensiva i ha instat l'alcaldessa, Ada Colau, a participar en l'acte que organitzen l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural a la capital catalana per reivindicar la independència de Catalunya.

Colau ha assegurat que prendrà la decisió a finals d'agost; no obstant, Bosch li ha reclamat que "no estudiï tant les coses" i ha assegurat que l'any passat "va decebre moltíssima gent" a l'excusar la seva presència a la Via Lliure de la Meridiana després de passar "tot l'estiu estudiant si hi aniria".

Després de diversos vaivens, l'alcaldessa de Barcelona va decidir finalment no assistir a la manifestació de la Meridiana al considerar que feia una "referència explícita" a les eleccions catalanes del 27 de setembre. De fet, l'Onze de Setembre va coincidir amb l'inici de la campanya electoral. Així mateix, va opinar que havia de separar el seu paper institucional, com a representant de tots els barcelonins, d'una concentració d'aquesta mena.

CONSULTA SIMULTÀNIA

Per la seva banda, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) segueix amb la seva campanya perquè Barcelona celebri una consulta sobre l'adhesió a aquesta entitat sobiranista. La setmana passada, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, va recordar que Colau es va comprometre al mes de juliol a reprendre el debat sobre la celebració de la consulta després de l'estiu. Aquest dilluns, Lloveras ha insistit en la qüestió però ha introduït un element nou al plantejar que aquesta consulta se celebri de forma conjunta i simultània a diversos municipis de l'àrea metropolitana.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Lloveras ha assegurat que tant l'alcaldessa de Barcelona com la de Badalona, Dolors Sabater, veuen amb bons ulls la proposta i que en els pròxims dies la plantejarà a l'alcalde de Sabadell, Juli Fernández.

"Estem en converses per quedar també amb altres alcaldes de municipis de l'àrea metropolitana", ha afegit la presidenta de l'AMI, encara que ha evitat donar noms perquè les converses estan en fase molt embrionària. Segons ha explicat, els alcaldes als quals ja ha presentat la idea "han vist positiu el fet de fer-ho en el mateix moment", però ha subratllat que l'última paraula la tindran els alcaldes i que l'AMI no exercirà cap mena de pressió.