El PP recargola la Constitució per intentar eximir Rajoy de la investidura

Diversos dirigents populars insisteixen que el president podria fer un pas enrere si no té els suports

¿Mariano Rajoy podria declinar la proposta del Rei a sotmetre's a la investidura? Diversos dirigents del seu partit han especulat aquest divendres, amb recargolades interpretacions de la Constitució, sobre la possibilitat que el president del Govern en funcions no vagi al Congrés si no té els suports necessaris per ser reelegit.

La presidenta del PPCAlicia Sánchez-Camacho, ha assegurat que Rajoy únicament es presentarà a la investidura si compta amb els suports necessaris. Aquesta afirmació podria contravenir l'article 99.2 de la Constitució, segons el qual "el candidat proposat [...] exposarà davant el Congrés dels Diputats el programa polític del Govern que pretengui formar i sol·licitarà la confiança de la Cambra".

Sánchez-Camacho ha afirmat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que "les interpretacions de les normes jurídiques són molt possibles" i que el que es dedueix de l'article 99.2 és que "el candidat ha de presentar un projecte polític", però que, per fer-ho, necessita acords amb altres formacions polítiques. "Si Rajoy té un projecte polític, perquè té els suports per poder formar un Govern, evidentment es presentarà al debat d'investidura", ha afirmat la secretària primera de la Mesa del Congrés.

Fernando Martínez-Maillo, vicesecretari d'organització del PP, també s'ha pronunciat respecte a aquesta qüestió i ha admès que és possible que Rajoy no es presenti a la investidura. "La Constitució contempla unes possibilitats, altres no les contempla i, per tant, no les prohibeix", ha assegurat en declaracions a cadena SER. Així mateix, Martínez-Maillo ha recordat que la Constitució tampoc contempla que el candidat declini la investidura -tal com va fer Rajoy al gener- i ha al·legat que "els constitucionalistes no es van poder imaginar la situació de bloqueig que viu Espanya".

També Andrea Levy, vicesecretària d'estudis i programes del PP, ha intentat aclarir si Rajoy es presentarà a la investidura. La diputada del Parlament ha assegurat, en declaracions a Telecinco, que "la intenció d'assumir la responsabilitat per part de Mariano Rajoy és absoluta", però també ha insistit que, ara mateix, el PP compta amb 137 escons, i per tant no té la majoria necessària per proclamar Rajoy president.

PSOE I C'S INSISTEIXEN QUE RAJOY ES PRESENTI A LA INVESTIDURA

Des de l'oposició, en canvi, han insistit en l'obligació constitucional del president en funcions de presentar el seu programa de govern davant la Cambra baixaMeritxell Batet, portaveu adjunta del PSOE al Congrés, ha criticat la interpretació que fa el PP de l'article 99.2 i ha assegurat que aquest estableix l'obligatorietat del candidat a presentar-se al debat d'investidura. 

"Es pot jugar poc amb la Constitució, i menys en un moment com aquest, quan s'està demanant respecte a la legalitat, a les institucions i a l'Estat de dret", ha afirmat Batet en referència a la decisió del Parlament d'aquest dimecres. Des de Ciutadans han coincidit amb la dirigent socialista i han assegurat que Rajoy s'ha de presentar a la investidura.

EL JOC DE LA PATATA CALENTA

Davant la falta d'acords de cara a la formació de nou Govern, les diferents formacions polítiques protagonitzen un intercanvi d'acusacions. El PP insisteix a pressionar C's, ja que entén que amb la votació positiva de la formació taronja, una abstenció del PSOE passaria de possible a probable. En aquest sentit, Martínez-Maillo ha demanat al líder de C's, Albert Rivera, que deixi de vetar el president en funcions.

Ciutadans, per la seva banda, defensa la seva postura al·legant que ja li han fet "part de la feina al PP", tal com ha reconegut Villegas, i que el PSOE ha de desbloquejar la situació. Els socialistes entenen, en paraules de Batet, que "la responsabilitat la té qui ha guanyat les eleccions", ja que és, en aquest cas el PP, qui ha de buscar acords.