Ana Pastor, nova presidenta del Congrés amb l'ajuda de C's i els nacionalistes

El PP aconsegueix col·locar la seva candidata gràcies al vot afirmatiu de Ciutadans i les abstencions d'ERC, CDC i PNB

Podem recolza en segona volta López, el candidat del PSOE

undefined34747188 gra124 madrid 19 07 2016 la candidata del pp a presidenta160719112647 / J J Guillen

Ana Pastor (Zamora, 1957) és la nova presidenta del Congrés dels Diputats, i per tant a partir d'aquest dimarts ocupa la tercera institució del país darrere del cap de l'Estat i el president del Govern. La candidatura de Pastor ha tirat endavant gràcies al vot a favor dels diputats del PP i les abstencions d'ERC, CDC i PNB.

El PSOE i Podem han votat Patxi López, el candidat del PSOE.

Pastor i López han sigut els dos noms que han passat a la segona volta en el procediment per elegir els membres de la Mesa del Congrés. En la primera ronda, els diputats han votat Pastor, López, Xavier Domènech (Units Podem i les seves confluències) i Francesc Homs (Convergència).Francesc Homs 

EL REPARTIMENT DE LA MESA

Juntament amb Pastor, en aquest òrgan de direcció també hi haurà vuit persones més. Per a la Vicepresidència Primera del Congrés, el PP i Ciutadans han fet tirar endavant la candidatura d'Ignacio Prendes, que ja representava el partit taronja en aquest òrgan en l'anterior legislatura. La resta de vicepresidències les ocuparan Micaela Navarro (PSOE), Gloria Elizo (Units Podem) i previsiblement Rosa Romero (PP).

Les secretaries les ocuparan Juan Luis Gordo (PSOE), que s'estrenarà a la Mesa; Patricia Reyes (Ciutadans), Marcelo Expósito (En Comú Podem) i Alicia Sánchez Camacho (PP).

El nou Parlament s'ha constituït després d'una breu legislatura de sis mesos amb un Congrés en què el PP té majoria (137 escons), encara que no suficient per tirar endavant lleis, de manera que seran necessaris pactes per poder legislar.

MAJORIA ABSOLUTA DEL PP AL SENAT

El senador del PP Pío García-Escudero ha sigut reelegit avui, per majoria absoluta, president de la Cambra alta en la sessió constitutiva de la 12a legislatura. García-Escudero ha aconseguit el suport de 151 parlamentaris, entre ells els 144 senadors del seu partit, amb 92 vots en blanc.

La senadora basca de Podem, Miren Gorrotagui, que també ha optat a la Presidència de la Cambra alta, ha obtingut el suport de 20 de ses senyories.