Rajoy començarà demà els contactes amb els partits

El líder del PP diu que, si hi ha "voluntat" per dialogar, nomenarà una comissió negociadora

El president en funcions recupera el pla de cinc pactes nacionals que va plantejar després del 20-D

  / REUTERS / ERIC VIDAL

Mariano Rajoy va dir dimarts que no és partidari de “radiar” les negociacions per formar Govern, però és inevitable que els periodistes el pressionin per conèixer-ne tots els detalls. Aquest dimecres ha ofert una roda de premsa a Brussel·les al finalitzar la cimera europea i ha donat algunes pistes sobre quins són els seus plans. El líder del PP ha dit que demà, dijous, començarà a “trucar” als dirigents dels altres partits, encara que no ha volgut concretar per quin ordre i això que dilluns havia dit que el primer serà el PSOE. També ha comentat que pot ser que es reparteixi aquests primers contactes amb algun altre membre del seu equip. “No tinc res predeterminat. No sé si parlaré amb tots o ens dividirem. Però el primer és explorar la voluntat de cada un”, ha declarat. “Vull escoltar-los a tots”, ha dit en un altre moment. 

Mariano Rajoy

president en funcioNS

"No tinc res predeterminat. No sé si parlaré amb tots o ens dividirem. Però el primer és explorar la voluntat de cada un"

Després , “i si hi ha voluntat negociadora”, ha dit que designarà una comissió on es podrà estudiar, ha dit, el pla que va donar a conèixer al febrer i que inclou cinc “pactes nacionals”: en matèria de creixement i ocupació, la reforma fiscal i de finançament autonòmic, un pacte social, un altre per l'educació i el d'enfortiment institucional. 

“Les Corts es constitueixen el 19 de juliol. A partir d'aquí tots hem de ser ràpids, diligents i constructius”, ha afegit. Rajoy ha reconegut que s'haurà d'arremangar i negociar: “Un no pot pretendre portar a terme el 100% de les seves propostes amb 137 escons”.