Puigdemont: "Marxem al més aviat possible, en un Estat així no podem durar"

El president li diu "antisistema" al ministre Fernández Díaz

Insta el colauisme a buscar espais de coincidència davant la impossibilitat del referèndum

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la líder de C’s a Catalunya, Inés Arrimadas, s’han enfrontat en la sessió de control al Govern pel ’brexit’. / periodico

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha llançat dures crítiques al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a qui ha acusat (en resposta al PP) de ser "l'autèntic antisistema" per l'escàndol de les converses amb el director de l'Oficina Antifrau. També s'ha referit a l'obertura de judici contra l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau Joana Ortega i també contra Francesc Homs pel procés participatiu del 9-N. "¿Què podem fer? Marxem al més aviat possible, en un Estat així no ens hi podem quedar gaire temps", ha afegit.

Sobre la substitució de Daniel de Alfonso com a director de l'Oficina Antifrau, la CUP ha exigit que com més aviat millor el Govern proposi un nom de consens, i ha criticat al Govern que el nom de De Alfonso va ser fruit d'un pacte de CiU, el PSC i el PP, per tant és "fill de la rèmora del règim del 78". Puigdemont ha demanat temps per procedir al canvi de director de l'Oficina buscant el consens. 

Puigdemont ha sigut contundent respecte al ministre en resposta a la intervenció del popular García Albiol, que li ha reclamat que no esperi al setembre per sotmetre's a la qüestió de confiança anunciada. Albiol li ha recriminat que faci com David Cameron, primer ministre britànic, per prendre una decisió, i el president ha contestat elogiant el risc pres per Cameron a l'acceptar el referèndum escocès primer i el de la permanència a la UE després.

MÀ ESTESA AL COLAUISME

D'altra banda, el representant de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha demanat suport al sobiranisme perquè "contribueixi a fer possible" l'intent d'Units Podem d'intentar un Govern a Espanya alternatiu al del PP. Rabell ha defensat la via del referèndum davant el full de ruta sobiranista que, segons ell, conté "dificultats inabastables". Puigdemont ha qualificat de poc probable aquesta alternativa, però ha afirmat que "si creuen que hi ha espai per trobar una alternativa necessària a un Govern del PP trobaran un ampli consens, però les perspectives no són favorables i ens hem de preparar per a una reedició corregida i augmentada del PP, llavors hem de fer una reflexió de país, a la qual invito que se sumin”. Mà estesa de Puigdemont a Rabell, que ha reiterat en una segona intervenció apostar per "buscar espais de coincidència" per exercir l'autodeterminació, ja que la via del referèndum pactat amb un Govern del PP és, segons ell, "molt inabastable".