DE TORNADA A LES URNES

El PSOE i Ciutadans agafen aire mentre que el PP i Podem se'n ressenten

L'esquerra conserva el seu avantatge sobre la dreta en la primera enquesta després del debat

Iglesias es posa al capdavant en intenció directa de vot i l'estimació de participació baixa

traking encuesta gesop 15 juny catala

El debat a quatre de dilluns passat a penes ha modificat la intenció de vot dels espanyols. Segons la segona entrega de l'enquesta 'tracking' diària del GESOP per a EL PERIÓDICO, elaborada en part després del duel televisiu entre els candidats a la Moncloa, el bloc d'esquerres manté el seu avantatge sobre la suma de les forces conservadores. Units Podem i el PSOE poden arribar fins als 174 escons, a només dos de la majoria absoluta, mentre que el PP i Ciutadans poden arribar com a molt a 159 diputats. És el mateix equilibri de forces que mostrava el 'tracking' de dimarts.

A partir de 900 entrevistes efectuades entre dissabte i dilluns (300 cada dia), el PP i Podem se'n ressenten en estimació de vot, mentre que el PSOE i Ciutadans experimenten una lleu millora. Mariano Rajoy obtindria el 27,8% dels vots, dues dècimes menys que dimarts, i entre 112 i 116 parlamentaris, un menys que fa 24 hores. Pablo Iglesias perd també dues dècimes i se situa en el 24,7% dels sufragis i de 85 a 89 representants, un menys que dimarts. Pedro Sánchez, amb el 21,1% i 81-85 escons, guanya una dècima i un diputat. I Albert Rivera és el més beneficiat: tres dècimes més (15,2%) i un escó més (39-43).

CANVI AL VOT DIRECTE

On sí que es produeix un gir significatiu és en la intenció directa de vot, el vot sense 'cuina'. Units Podem ha superat el PP i es posa al capdavant, encara que més per demèrit dels populars que per mèrit seu. Iglesias aconsegueix el 19,1%, set dècimes menys que fa 24 hores; el PP es precipita fins al 18,6%, un punt i mig menys. El PSOE (14%) i Ciutadans (9,6%) pugen quatre dècimes cada un.

El 'tracking' preelectoral del GESOP també detecta un retrocés en la mobilització dels espanyols de cara al 26-J. L'estimació de participació se situa entre el 69% i el 71%, un punt per sota de l'enquesta de dimarts una mica més allunyat del 73,2% que va obtenir en les últimes eleccions generals, el 20-D. No obstant, aquesta estimació no té en compte el vot expatriat, que va fer baixar la participació en els últims comicis al 69,7%.

Fitxa tècnica

-Error de la mostra: +/- 3,3% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.