BARÒMETRE DEL GESOP

¿Quin pacte prefereix després del 26-J?

El Govern d'esquerres és l'opció preferida per electors catalans i espanyols

Els votants del PSOE no volen la gran coalició i es divideixen entre Rivera i Iglesias

lpedragosa33353617 madrid 30 03 2016 pedro s nchez psoe y pablo ig160609205846 / JOS LUIS ROCA

¿Què passarà després del 26-J? Aquesta és la pregunta que es fa la ciutadania arran de l’experiència de la investidura fallida i davant la por que es pugui arribar a unes terceres eleccions. Ningú es vol imaginar que es torni a constatar la incapacitat dels partits per aconseguir donar a llum un Govern. Segons l’enquesta del GESOP, l’aposta preferida és un pacte d’esquerra entre Units Podem i el PSOE, que superi un enllaç PP-Ciutadans, que era l’opció predilecta pels electors al novembre. 

Fins a sis punts ha crescut en sis mesos, tant a Catalunya com a Espanya, el Govern a la barcelonina. L’aposta per un executiu d’esquerres guanya en tots els segments d’edat (excepte els votants de més de 60 anys) i va creixent com més joves són i més estudis tenen els enquestats. El sondeig exposa que aquesta alternativa ha passat del 24,8 al 30,6% de suport entre els espanyols, mentre que a Catalunya ja la defensen gairebé la meitat dels entrevistats (48,4, davant el 42,8% del baròmetre anterior). L'acord entre PP-Ciutadans, pel qual abans advocaven un 28,4% de tots els consultats, ha baixat vuit punts (20,9%) al constatar que difícilment les dues opcions conservadores sumaran majoria. Aquest 8% és el que passa a defensar ara el tripartit PP-C's-PSOE.

EL DILEMA DELS SOCIALISTES

La gran incògnita l’endemà dels comicis serà veure què fa el PSOE. Especialment en el cas que, com apunten totes les enquestes, es produeixi el sorpasso i Units Podem els supera per l’esquerra. Els votants socialistes, tant catalans com espanyols, preferirien un pacte amb Ciutadans (encara que no sumés) abans que compartir executiu amb Podem i IU, tot i que es mostren molt dividits davant aquesta decisió (un 37,9% dels socialistes aniria només amb Albert Rivera i un 30,6% preferiria Pablo Iglesias). 

La gran incògnita el día después dels comicis serà veure què fa el PSOE. Especialment si, com apunten totes les enquestes, es produeix el 'sorpasso' i Units Podem les supera per l'esquerra. Els votants socialistes, tanto catalans com espanyols, preferirien un pacte amb Ciutadans (encara que no sumés) abans que compartir executiu amb Podem i IU, encara que es mostren molt dividits davant aquesta decisió (un 37,9% dels socialistes s'aniria solo amb Albert Rivera i un 30,6% amb Pablo Iglesias). Tan sols un 12% veurien amb bons ulls una gran coalició del PP i el PSOE, amb Ciutadans o sense pel mig, elecció que en les files populars comptaria amb el suport del 33,5%. Els votants d’ERC són els que més clar tenen (80,2%) que la millor solució seria un Govern entre l’únic partit que demana el referèndum i el PSOE. 

Fitxa tècnica

1.816 entrevistes telefòniques efectuades del 3 al 7 de juny. Univers: Població resident a Espanya amb dret a vot. Mostra estratificada per comunitat autònoma i dimensió de municipi amb selecció aleatòria de llars i amb quotes encreuades de sexe i edat. Error de la mostra: +/- 2,7% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0,5.