Societat Civil vincula el manifest contra el bilingüisme amb "el supremacisme més ranci"

L'entitat contrària a la independència qualifica el text del Grup Koiné de "sectari i excloent"

Societat Civil Catalana ha emès aquest divendres un comunicat en què qualifica de "sectari i excloent" el manifest del Grup Koiné en què carrega contra la "bilingüització forçosa" i es reclama que el català prevalgui sobre el castellà en una Catalunya independent. Segons l'entitat contrària a la secessió, a més, el document, firmat per més de 250 lingüistes, filòlegs, escriptors i altres professionals, "embasta una sèrie llarguíssima de despropòsits que insisteixen en els llocs comuns del nacionalisme i del supremacisme més ranci que tant mal ha causat a les llibertats i la convivència a Europa".

Segons Societat Civil, resulta "molt ofensiu qualificar d''instrument involuntari de colonització lingüística' l'arribada els anys 60 i 70 de milers de persones a Catalunya". "És un insult a la intel·ligència intentar vincular, com fa el manifest, aquesta arribada amb el col·laboracionisme franquista", afegeix.

PEGUES A LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA

L'entitat que presideix Rafael Arenas es posiciona en defensa del "bilingüisme institucional i la llibertat d'opció lingüística personal", i aprofita a més per qualificar de "miops" els que qualifiquen el castellà com a "llengua de dominació" quan, "a la pràctica, no és llengua vehicular d'ensenyament a la majoria de centres docents catalans, gràcies a un sistema d'immersió [lingüística] obligatòria (selectiva, convé subratllar) que xoca frontalment amb qualsevol criteri pedagògic i amb els pronunciaments en contra d'entitats com la Unesco i l'Unicef.

La plataforma demanarà a la UB  que li cedeixi el paranimf, on es va presentar el manifest del Grup Koiné, per celebrar-hi un acte "en defensa de la llibertat lingüística de Catalunya"

Societat Civil aprofita també per sostenir que es "fa palpable que el projecte que presenten separatistes catalans com els firmants del manifest està carregat de rancor social i històric i contribueix a fracturar perillosament la societat catalana". L'entitat contrària a la independència qüestiona a més que un document "d'aquest estil" es presentés al paranimf de la Universitat de Barcelona, i anuncia que sol·licitarà al centre la cessió del mateix espai per celebrar-hi "un acte acadèmic en defensa de la llibertat lingüística de Catalunya".