El Congrés arrenca amb un nou rebuig a la consulta a Catalunya

El PP, el PSOE i C's aproven amb matisos dues iniciatives contra el dret a decidir

La Cambra baixa aprova la creació d'una comissió davant la corrupció

undefined33184275 madrid 15 03 2016 pleno del congreso en la foto a160315195856 / J M Prats

El Congrés dels Diputats s'ha posat en marxa aquest dimarts, tot i que és probable que es tornin a repetir eleccions, i el primer que ha fet ha sigut rebutjar, per partida doble, el referèndum d'autodeterminació a Catalunya. A través de dues proposicions no de llei, el valor de les quals només és simbòlic, el PP i Ciutadans han defensat amb paraules similars la “unitat d'Espanya”, instant l'Executiu en funcions a vetllar per la Constitució. Però hi ha hagut una diferència. Mentre que el partit taronja ha acceptat una esmena del PSOE en què s'advocava, a més, per la reforma de la Carta Magna, els populars l'han rebutjat.

Les dues iniciatives han sigut aprovades. La del PP, amb els vots a favor dels de Mariano Rajoy i Ciutadans i l'abstenció dels socialistes. La de la força d'Albert Rivera, amb el suport dels seus diputats, els parlamentaris socialistes i l'abstenció dels populars. La unitat dels grups constitucionalistes s'ha mantingut, però els vots a favor han quedat lluny d'aquelles “tres quartes parts del Congrés” que ha vaticinat Rivera durant el debat.

IGUALTAT I LEGALITAT

La majoria dels intervinents han estat catalans. “Governi qui governi, la igualtat i la unió no es negocien”, ha dit el president de Ciutadans. Des del PP, Dolors Montserrat ha acusat l'independentisme de dividir entre “catalans de primera i de segona”. La socialista Meritxell Batet ha defensat la “legalitat vigent”, però també s'ha preguntat sobre la “utilitat” d'aquesta mena d'iniciatives, i alhora ha carregat contra les “proclames sobreactuades” del PP i ha ofert la reforma federal de la Constitució.

“Avui posaran de manifest que la majoria de diputats de Catalunya no estan en aquestes posicions”, els ha contestat Francesc Homs, de Democràcia i Llibertat. Juntament amb aquest grup, els parlamentaris d'ERC i En Comú Podem hi han votat en contra, així com els de Podem, Compromís i el PNB. Des de la branca catalana del partit lila, Xavier Domènech ha defensat el “dret a decidir”.

On hi va hagut molt més consens ha sigut en la proposta del PSOE, Podem, IU i Compromís de crear una comissió a la Cambra baixa contra la corrupció. Fins i tot el PP, que en la passada legislatura va rebutjar totes les iniciatives d'aquesta mena, hi ha votat a favor.