LES PORTADES DE LA PREMSA

"La Generalitat maniobra per prendre a l'Estat milers de contribuents", diu 'El Mundo'

El diari madrileny crida PP, C's i PSOE a pactar un govern espanyol per poder frenar, jurídicament i políticament, la desconnexió tributària

portada-abc-14-03-2016

A la premsa de Barcelona el fil conductor són els refugiats. Tant pel miler que han arribat a Catalunya aquest any i l'augment del 65% de peticions d'asil, segons dades de les entitats de suport i administracions local i autonòmica de Catalunya no confirmades pel Govern espanyol (primícia d''El Punt Avui') com per la factura electoral que paga la cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, per la seva política d'asil en les eleccions regionals, que han suposat un revés per a les dues grans formacions tradicionals, la CDU i l'SPD, una alça d'Els Verds i, sobretot, de la ultradreta populista i xenòfoba d'AfD, que es fa un espai en la política institucional alemanya. Això obre 'Ara', 'La Vanguardia' i EL PERIÓDICO.

Al quiosc de Madrid el fil conductor de la primera edició d'avui és "el crit", "el clam" i "la marxa històrica per la llibertat" del "món del toreig". Només 'Abc' obre amb això. A 'El País' mana que el PSOE confia que un dividit Podem li faciliti la investidura. 'La Razón' furga en el malestar socialista pel 'semiindult' de Pedro Sánchez al baró gallec, Gómez Besteiro. I 'El Mundo' toca a sometent titulant: "La Generalitat maniobra para quitar al Estado miles de contribuyentes". Subtítols de portada: "La Diputación de Barcelona ultima la entrega del IRPF de sus 5.000 trabajadores a la Hacienda del Govern. UGT denuncia 'cierta falta de legalidad' y avisa que la Agencia Tributaria reclamará el impago".

FRENAR LA DESCONNEXIÓ FISCAL

 

La crònica d''El Mundo' explica que aquest és un pas més en la desconnexió, que l'òrgan provincial que governen CDC i ERC està estudiant com materialitzar aquesta proposta de la CUP i que encara no ha respost a les queixes dels ugetistes, que entenen que això és "una captació forçosa de tributants" i que no s'hauria de poder fer sense l'autorització dels treballadors afectats. És, en tot cas, una cosa que ja fan uns quants ajuntaments i empreses i que, segons l'Agència Tributària del regne, no suposa cap problema mentre l'Agència catalana que fa d'intermediària derivi aquests pagaments en temps i forma a la Hisenda espanyola, perquè si hi ha endarreriments hi haurà sancions i recàrrecs. A més, diu l'Agència espanyola, s'hi sumarà el "risc que la informació del contribuent passi per moltes mans".

 

Aquesta història mereix l'editorial noble ("Hay que frenar la 'desconexión' tributaria del Govierno catalán"), que acaba així: "Es necesario que además de una respuesta jurídica acorde a la magnitud de este nuevo desafío, se dé una respuesta política contundente. Algo que por desgracia un Gobierno en funciones como el actual no puede hacer, por carecer de respaldo y autoridad suficientes. Los tres partidos constitucionalistas han de ser conscientes de que el avance del proceso independentista".

 

1,4 MILIONS DE TRIAS

 

'El País', per la seva part, explica que "la Oficina Antifraude de Catalunya (OAC) ha abierto una investigación para esclarecer el supuesto pago de 1,4 millones de euros en facturas sin justificar del Instituto Municipal de Informática (IMI) adscrito al Ayuntamiento de Barcelona, durante el mandato de Xavier Trias (CiU). La investigación se ha iniciado de oficio después de conocerse las presuntas irregularidades detectadas en ese organismo a través de noticias aparecidas en los medios de comunicación, en las que se anunciaba que el equipo de Ada Colau ha puesto la lupa en esos pagos".

 

DUES ENQUESTES

 

El quiosc també porta dues enquestes. Una és la d''Abc', titulada "La izquierda castiga a Podemos y premia al PSOE tras el debate", aunque el mensaje del editorial ('Opciones estancadas') sea este: "Según la encuesta de GAD3, unas nuevas elecciones no facilitarían mayorías distintas de las actuales, lo que debería obligar a PP y PSOE a llegar a un acuerdo".

¿Les dades? Al PP, 123 escons (123 el 20D, i 119 el sondeig de la mateixa empresa del febrer); al PSOE, 98 escons (90 el 20D, 84 al febrer); a Podem, 60 escons (69 el 20D, 75 al febrer), a Ciutadans, 42 escons (40 el 20D, 44 al febrer); a IU, 1 escó (2 el 20-D, 1 al febrer). A ERC ara li dóna 10 escons (+1 des del 20-D) i a DL, 7 (-1 des del 20-D).

 

El 'tracking' de NC Report per a 'La Razón' dóna el següent: al PP, 126/128; al PSOE 87/90; a Podem, 42; a En Comú Podem, 12; a Compromís, 9; a En Marea, 6; a Ciutadans, 42/47;  a ERC, 9; a DL, 8; a PNB, 6; a IU, 2, i a CC, 1.

 

D'INFÀMIES

 

Per acabar, dues pinzellades. Ignacio Camacho, amb plaça diària a 'Abc', titula així la seva columna: 'Catalanofobia. Catalanófobos son para el líder de UGT los trabajadores que se oponen a la ruptura unilateral de la solidaridad del Estado". Clar que l'últim paràgraf acaba emplaçant Josep Maria Álvarez a fer una consulta a tota la UGT sobre si els catalans tenen dret a decidir "y que les explique, si puede, como el máximo dirigente de un sindicato de izquierdas no siente contradicción ideológica alguna por empatizar con una rebelión --esa sí xenófoba-- de ricos contra pobres". 

 

Federico Jiménez Losantos, amb plaça rotatòria a 'El Mundo', es desfoga sobre el 12è aniversari dels atemptats dels trens d'Atocha de l'11-M del 2004 que ha reunit per primera vegada totes les associacions de víctimes. Títol: ''Por qué hablar del 11-M'. Destacado: 'Es de mal gusto discutir que del 11-M sabemos poco o nada, y lo que sabemos, falso. Pero está muy mal visto preguntarse qué pasó". Aquesta columna es remata amb aquesta frase: "Doce años después, la infamia del 11-M continua".      

 

TITULARS DE PORTADA 

El País

"

El PSOE confía en que la división de Podemos facilite su abstención"; "Merkel sufre un duro castigo por la crisis de los refugiados"; "El mundo del toro sale a lñaalle paera pedir respeto por la fiesta"; "El Gobierno debe contar con el apoyo del Congreso para el pacto UE-Turquía"; "Otro atentado siembra la muerte en Ankara"; "Paul McCartney celebra el 40º aniversario de 'El País'"; "La fuerza de España"; " ".

El Mundo

"La Generalitat maniobra para quitar al Estado miles de contribuyentes"; "La crisis de los refugiados da alas a la ultraderecha y castiga a Merkel"; "El grito del toreo"; "Al menos 34 fallecidos en el segundo atentado en un mes en Ankara"; "Granados hizo gastos con una tarjeta 'black' de Arpegio"; "La ambición de Tania Sánchez y su afín Vila fractura a Podemos Madrid".

Abc

"Clamor en defensa de la fiesta".

La Razón

"El 'indulto' a Besteiro abre otro frente a Sánchez con los barones"; "El líder socialista, investigado también por un pelotazo en el Golf de Lugo"; "Marcha histórica pro la libertad"; "Rajoy ficha a independientes"; "El PP y C's se quedan a un escaño de la absoluta"; "Teresa Rodríguez sondea crear una Marea andaluza si hay elecciones"; "El partido xenófobo se impone a Merkel".

Ara

"La dreta populista sacseja Alemanya"; "Testimoni9 d'una víctima dels maristes: 'Em vaig fer psicopedagog per evitar que cap altre nen fos víctima d'abusos'"; "Almenys 34 morts

en un atemptat al centre d'Ankara"; "Els metges no van avisar de l'estat mental de Lubitz".

El Punt Avui

"Més d'un miler de refugiats han triat Catalunya"; "La marató pren Barcelona"; "José Zaragoza: 'El final de tot plegat serà un engany; no hi haurà independència'"; "Atemptat amb 34 morts al centre d'Ankara"; "Els metges proposen les alertes en feines de risc".

La Vanguardia

"Càstig electoral a la política d'asil de Merkel"; "Els metges no van informar de la psicosi del pilot de Germanwings"; "Marató de rècords"; "Els barris pateixen l'agenda de BComú"; "El PKK i Al-Qaida sembren el terror a Turquia i la Costa d'Ivori"; "Rajoy replica a Rivera que no se'n pensa anar".

EL PERIÓDICO

"La crisi dels refugiats passa factura a Merkel"; "Barcelona disfruta amb una marató de rècord"; "Un cotxe bomba fa una altra matança a Ankara"; "El bus que para un sol cop a l'any a Osona".