LES PORTADES DE LA PREMSA

D'un candidat del PSOE gallec caigut i de la renúncia de Rajoy a ignorar el Parlament

L'enquesta d'EL PERIÓDICO sobre les preferències de pacte de govern destaca en un quiosc que valora la unitat de les víctimes de l'11-M dotze anys després

El jutge del 'cas Pujol' investiga la credibilitat d'una denúncia contra les concessionàries del tramvia de Barcelona que comanden persones vinculades als governs de CDC

portada-pais-12-03-2016

Les portades de la premsa d'avui exhibeixen un reguitzell de temes polítics variats, entre els quals destaquen l'única primícia del dia: el baròmetre del GESOP per a EL PERIÓDICO sobre la preferència de pactes per governar Espanya. Els diaris de la capital del regne afins al PP ('El Mundo', 'Abc' i 'La Razón') no desaprofiten l'ocasió de destacar que el candidat preferit de Pedro Sánchez per optar a la Xunta de Galícia en les eleccions de la tardor, José Ramón Gómez Besteiro, va ser imputat ahir per sis delictes de corrupció més.

'El País', per la seva part, obre amb la renúncia de Mariano Rajoy a seguir ignorant el Congrés i aprovar el pacte de la UE amb Turquia sobre els refugiats a qui Europa tanca les portes. El president del Govern central en funcions s'avé ara a negociar amb la resta dels partits si Espanya ha de firmar o no un acord que la majoria de formacions del Parlament rebutgen.

‘Ara’ destaca la desesperació dels refugiats atrapats a Idomeni (Grècia), ‘La Vanguardia’ es recrea amb l'efecte de les mesures monetàries de Mario Draghi per evitar la recessió europea i ‘El Punt Avui’ denuncia l'obsessió del Govern en funcions de Rajoy amb la Conselleria d’Exteriors de Raül Romeva.

L'ÚLTIM SONDEIG

El més singular del quiosc, amb tot, és l'enquesta sobre quina coalició de partits hauria de governar el regne. I el resultat és inversament proporcional a la que van defensar els quatre líders més votats el 20-D, Rajoy, Sánchez, Iglesias i Rivera:

1) PP + PSOE + C's (37,5%).

2) PSOE + Podem + IU + nacionalistes (27,7%).

3) PSOE + Podem + C's (18,7%), i

4) PP + PSOE (7%).

A més, l'enquesta confirma demoscòpicament que creix la desafecció dels votants del PP amb Rajoy -gairebé la meitat volen que es retiri-, mentre que l'electorat de Podem recolza el referèndum sobre el futur de Catalunya com a condició per negociar. Aquí la teniu.

11-M, UN PAS A CONSOLIDAR 

També criden l'atenció les diferents interpretacions que la premsa madrilenya fa de la celebració de la matança gihadista dels trens d'Atocha de l'11-M del 2004, el pitjor acte de guerra a Europa després de la segona guerra mundial, amb gairebé 200 morts i 2.000 ferits.

"Per fi tots units davant la tragèdia de l'11-M dotze anys després", titula 'El País', que aplaudeix editorialment la fi de les divisions. "Tothom s'apunta a l'11-M. Rajoy assisteix per primera vegada a l'homenatge a les víctimes i Sánchez va a tres dels quatre actes", titula 'El Mundo', el diari que va abonar les tesis de José María Aznar que va ser obra d'ETA i que avui es reserva l'editorial. I "11-M: víctimes unides, líders dividits", emfatitza 'La Razón', que retreu a Rivera que faltés a aquests actes en un editorial en què reclama a Rajoy i a Sánchez que rendeixin el gran homenatge d'Estat que aquestes víctimes mereixen.

¿ES PARLEN O NO ES PARLEN?  

A banda d'això, al quiosc hi trobareu uns diaris que denuncien que els polítics ni tan sols es truquen telefònicament i donen allargues a desbloquejar l'encallada investidura d'un president de Govern, a més d'altres rotatius que especulen amb la possibilitat que hi hagi negociacions secretes entre les formacions de l'esquerra (PSOE + Podem + IU...) i amb un Iglesias debilitat i pràcticament ja entregat a Sánchez...

OPERACIÓ POP, 'CAS GARAÑÓN' 

És clar que tot això queda supeditat al fet que una jutge de Lugo, Pilar de Lara, ha imputat per sis suposats delictes el líder del PSdG, Gómez Besteiro, en l'operació Pop, la suposada gestió fraudulenta de fons i regals suposadament percebuts a canvi d'adjudicacions manipulades de la Diputació de Lugo, que va presidir (2007-2015). La instructora ho va fer just un dia després que Sánchez l'hagués recolzat com a candidat a la Xunta malgrat que Gómez Besteiro ja estava acusat per quatre suposats delictes en el 'cas Garañón': la reforma del seu pis i la modificació del pla urbanístic com a regidor d'Urbanisme de Lugo (1999-2007).

I si el suport de Sánchez ja havia originat controvèrsia perquè el pacte d'investidura PSOE-C's estipula que s'ha d'apartar els imputats, ara és C's directament qui surt a escena per “descartar el preferit” del secretari general del PSOE.

ARXIVAT EL CAS DELS WHATSAPS REGIS

Hi ha dues notícies judicials rellevants que no apareixen a portada. 'El Mundo' explica que la jutge concernida ha arxivat a Madrid a instàncies de la fiscalia la denúncia per assetjament que va interposar una doctora, Elisa Pinto, contra Javier López Madrid. La carpetada a la causa es produeix tres dies després que 'Eldiario.es' publiqués els whatsaps d'ànim dels reis Felip i Letizia a l'empresari després que 'El Mundo' revelés que ell era un dels beneficiaris de les opaques vises negres de Bankia.

EL TRAMVIA I CONVERGÈNCIA 

L'altra notícia la dóna 'El País'. El jutge que instrueix el 'cas Pujol' a l'Audiència Nacional ha ordenat a la UDEF i a la fiscalia que examinin la denúncia d'un advocat de presumptes irregularitats en l'adjudicació de la construcció i l'explotació del Tambaix i del Trambesòs a empreses privades i directius vinculats als governs de la Generalitat de Convergència del 1980 al 2003 -se cita Josep Maria Cullell i Francisco Vizcaíno-, ja que ni les concessionàries són les que es van constituir al seu dia ni són “d'economia mixta”, de manera que "la inversió milionària de cabals públics s'ha aportat a qui no tenia ni té empara per rebre'ls", i per tant s'hauria incorregut en presumptes delictes de prevaricació i malversació.

TITULARS DE PORTADA

El País

"Rajoy accedeix a negociar el pacte sobre refugiats"; "El Govern cancel·la el viatge dels reis al Japó i Corea"; "Per fi tots units davant la tragèdia de l'11-M, dotze anys després"; "El BCE es defensa de les crítiques alemanyes al seu pla d'estímul"; "La UE i Cuba restableixen les seves relacions institucionals"; "La viuda d'Enrique Casas demana a Iglesias una condemna clara a ETA"; "El règim xinès extrema el control dels mitjans"; "Les defenses desactiven el testimoni clau del 'cas Nóos"; "La Frida Kahlo més íntima desembarca a Màlaga"; "Españolario' d'autor".

El Mundo

"C’s descarta el preferit de Sánchez per a Galícia"; "Tractant de tancar les ferides de l'11-M"; "Rajoy decideix ajornar els seus contactes amb el PSOE"; "Violació com a salari per a milicians al Sudan del Sud".

Abc

"L'estratègia de Sánchez ensopega amb les sis noves imputacions del seu candidat a Galícia".

La Razón

"El candidat de Sánchez va carregar com a despeses socials dius i viatges a Disney"; "11-M: víctimes unides, líders dividits"; "El Govern no firmarà el pacte de refugiats sense consens"; "L'Ajuntament de Còrdova no pot registrar al seu nom la mesquita".

Ara

"'Això és pitjor que Síria'. Crida desesperada dels refugiats atrapats a Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia, pel tancament de la ruta balcànica cap al centre d’Europa"; "Josep Rull: 'A CDC hi cap la gent que vol el referèndum però votaria ‘no"; "Les instruccions d'Empar Moliner per fer la Marató de Barcelona"; "El cas del pingüí: amor o interès?"

El Punt Avui

"Obsessionats amb Exteriors"; "El Japó no oblida el tsunami"; "Rull perfila la candidatura dels renovadors de CDC"; "50 denúncies al dia per violència de gènere"; "La L-9 no treu passatgers al tren i l'Aerobús".

La Vanguardia

"L'efecte Draghi alleuja la banca i dóna aire a les borses"; "La UE firma el seu primer gran pacte de cooperació amb Cuba"; "Els líders no despengen el telèfon"; "Competència demana la fi de les tarifes del taxi i liberalitzar els pisos turístics"; "El Barça i el penal, una història d'èxit".

EL PERIÓDICO

"Els electors del PP ja no confien en Rajoy. Gairebé la meitat dels votants de l'actual president volen que es retiri"; "Amnistia per als gossos deslligats"; "La UGT porta a la matinada la votació del seu nou secretari"; "El trident del coure"; "Marató de rècord a BCN".