Sánchez se sotmetrà a la investidura el 2 de març

El líder socialista podria ser elegit en segona votació el dissabte 5 de març

El candidat comunica a Patxi López que en dues setmanes espera tenir suports suficients

  / JUAN MANUEL PRATS

Patxi López ha fixat aquest dilluns la data del primer debat d'investidura a què se sotmetrà Pedro Sánchez. Després d'entrevistar-se amb el líder i candidat socialista, el president del Congrés ha anunciat en una breu compareixença que serà el 2 de març quan Sánchez intentarà per primera vegada arribar a la Presidència del Govern. La votació, però, està prevista per a l'endemà, el 3 de març, i en aquesta primera ocasió es necessita majoria absoluta per ser investit. Si no l'aconsegueix, la segona votació, per a la qual només es requereix una majoria simple, tindria lloc el 5 de marçdissabte.

Sánchez té menys de tres setmanes per arribar a un pacte de govern, que després haurà de ser aprovat per la militància del PSOE i posteriorment ratificat pel comitè federal del partit. Els socialistes intensificaran els contactes a partir d'ara, que han començat amb bon peu, i esperen que Podem, que aquest dilluns al migdia presenta un document per a la governabilitat, aixequi el seu veto a Ciutadans i s'incorpori a les negociacions. Sánchez considera que té prou temps per forjar la seva aliança.  

DOS MESOS

Si el secretari general del PSOE no aconsegueix subscriure un acord que li permeti arribar a la Moncloa, es presentarà igualment a la investidura perquè corrin els temps i es puguin convocar noves eleccions. Després dels dos fracassos de Sánchez, si es donen, s'obriria un termini de dos mesos a partir de la primera votació d'investidura perquè la resta de candidats, si n'hi hagués, es presentessin. Transcorregut aquest temps, el Rei dissoldria el Congrés i el Senat i es convocarien noves eleccions.