EL DEBAT SOBRE LA LLIBERTAT DE CREACIÓ

Uns nens desfilen cantant el 'Cara al sol' al carnaval de Santoña

El mateix dia que els titellaires eren empresonats, una murga càntabra feia un espectacle d'humor sobre el franquisme

La murga Galipoteros, a la cercavila del carnaval de Santoña. / TWITTER

El mateix dia que dos titellaires eren empresonats per exhibir davant un públic infantil un cartell en què es llegia Gora Alka-ETA diversos nens participaven en una comparsa de carnaval a Santoña disfressats de falangistes i cantant el 'Cara al sol'. En l'ambient carnavalesc, la murga Galipoteros, integrada per gent de totes les edats, desfilava pels carrers de Santoña (Cantàbria). En cap cas ningú va ser detingut, ni es va considerar que aquesta representació era una exaltació del franquisme ni que l'espectacle, 'Fachas de antaño', no fos adequat per als nens.

La murga va participar en el concurs del carnaval de Santoña, en què va quedar en vuitena posició. En l'espectacle, de 20 minuts, entre paròdies van proclamar "Per Espanya mato jo l'Artur Mas o el Piqué o qualsevol", en el seu repàs de l'actualitat espanyola. "Començo a estar cansat de tanta independència, està de moda voler-se separar. Mira els que hi ha a Catalunya, d'un puntada de peu jo ja els hauria fet fora". Durant la seva actuació, van dir a Fernando Trueba "fill bastard" d'Espanya per haver dit "no m'he sentit espanyol ni cinc minuts" en el seu discurs d'acceptació del Premio Nacional de Cinematografía. "No m'agraden els refugiats, ni els negres ni els moros, tampoc els sudaques", prossegueix la murga enmig del popurri de cançons davant d'un replicant de Franco a cavall i d'una gran bandera d'Espanya amb l'àguila. "Quant ha d'aprendre de tu Espanya. Paquito, tu no te n'hauries d'haver anat mai", van cantar a cor abans que, ja al final, traiessin l'àguila de la bandera perquè es veiés només la constitucional. "Sóc un fatxa però dels d'abans i que encara que s'hagi acabat la seva lluita no va abandonar mai. I encara que no comparteixi la manera en què veig la vida per favor no s'oblidi que això és una disfressa. Deixa't de banderes i d'ideologies", dit el grup.

Un nou element a tenir en compte arran del debat sobre la llibertat d'expressió i creació obert l'última setmana per l'espectacle de Títeres desde Abajo, que, tot i haver sortit en llibertat, segueixen pendents de judici per enaltiment del terrorisme. S'ha de recordar que a Espanya l'exhibició de banderes i símbols franquistes, sigui de broma o seriosament, no està penat.