Puigdemont veu majoria suficient per iniciar el procés però s'obre a revisar els terminis

Admet que buscarà aprovar els pressupostos amb la CUP o amb altres grups

Considera "injust" el pas enrere de Mas però demana primàries per escollir als nous líders

puigdemont-3

El nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquesta nit que existeix un mandat electoral suficient per "iniciar el procés [sobiranista] fins a poder convocar la gent al referèndum de la Constitució [de Catalunya]" i celebrar unes eleccions que permetrien després proclamar la república catalana. Amb tot, Puigdemont també ha admès que no existeix força suficient per a una decisió unilateral: "Tenim força per iniciar el trajecte i no admetré que es discuteixi; ara bé, ¿tenim força suficient per proclamar la independència amb aquesta composició parlamentària? No encara".

En una entrevista en TV-3, Puigdemont ha admès no obstant que el full de ruta podria durar més dels 18 mesos previstos. "Si per fer les coses bé arribem al mes 18 i ens falta completar un tros del recorregut, no interrompré aquesta etapa", ha afirmat. Ha insistit en la necessitat de donar cobertura jurídica a cada pas que es faci i que no hi haurà proclamació de la independència fins a celebrar noves eleccions i ratificar la Constitució catalana en referèndum. "Al final, els ciutadans de Catalunya hauran de respondre davant les institucions de Catalunya i la Hisenda catalana", ha subratllat.

Sobre les relacions amb el Govern central, Puigdemont ha sigut contundent a l'hora d'explicar que no esperarà els passos que faci el futur Executiu. "Nosaltres hem d'anar tirant", ha assegurat. I ha denunciat: "El que fa que no senti que sóc el representant ordinari de l'Estat a Catalunya és com tracta aquesta Constitució els seus representants". El nou president ha sigut contundent amb el federalisme: "Sembla mentida que encara ens creguem els contes federals".

PRESSUPOST INCERT PERÒ EXPANSIU

Puigdemont ha admès que no té garanties de poder aprovar el nou pressupost perquè no forma part dels pactes amb la CUP, i en aquest sentit ha anunciat una ronda de converses amb altres grups per aconseguir un acord. En relació amb els comptes, ha afirmat que la voluntat és fer un pressupost "expansiu", obtenint nous ingressos per la recuperació econòmica o també reduint la càrrega dels interessos del deute. I respecte a les polítiques socials, ha afirmat que hi haurà mesures immediates, com ampliar el pressupost de la renda mínima amb la recaptació de l'impost sobre els dipòsits bancaris.

Puigdemont ha assegurat que aplicarà mesures socials davant la pobresa energètica malgrat el veto del Constitucional. "És un compromís del Govern. En les mesures dels pròxims dies figurarà la forma d'abordar aquestes emergències socials que han patit més el retard del nou Govern", ha assegurat.

Preguntat sobre si està net de corrupció, ha contestat amb un rotund "completament" i s'ha mostrat molt tranquil respecte al que preveu que succeeixi: que se li busquin irregularitats.

CAP TRUCADA

Puigdemont ha admès que no ha rebut cap trucada ni del president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ni de la resta de líders estatals –espera ben aviat la de Pedro Sánchez–, i tampoc d'altres presidents autonòmics o líders europeus. En aquest sentit, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha insistit a dir que el marc adequat per tractar de desencallar el bloqueig que existeix amb aquest assumpte és la Constitució espanyola. Puigdemont ho interpreta com una apel·lació al diàleg: "Ja és molt que s'hagi dit sigui això".

Mariano RajoyPedro SánchezParlament EuropeuMartin SchulzmarcConstitució espanyolaTambé ha qualificat d'"injust" que Artur Mas hagi hagut de renunciar a la reelecció i ha confirmat que compta amb ell, sense detallar quina tasca vol que porti a terme. I sobre el seu paper, ha ressaltat que ocupa el càrrec en una etapa temporal i excepcional i ha apostat perquè "els líders" de l'etapa següent s'elegeixin en "primàries".