El TC anul·la la declaració d'independència

La sentència és aprovada per unanimitat

El Tribunal Constitucional tomba la resolució independentista del Parlament de Catalunya / AGUSTÍN CATALÁN (ATLAS)

El ple del Tribunal Constitucional ha anul·lat per unanimitat la declaració d'independència acordada pel Parlament de Catalunya. Els  magistrats han arribat a un acord després de les modificacions afegides a l'esborrany de la sentència que ha sigut redactada pel magistrat conservador Andrés Ollero.

En la resolució s'afirma que aquesta declaració atempta contra la Constitució i se sosté que sobrepassa els límits dels actes polítics, ja que té conseqüències jurídiques perquè busca la secessió d'Espanya.

Les deliberacions d'aquesta resolució van començar dimarts passat després que el Parlament presentés les seves al·legacions a la demanda del Govern de Mariano RajoyL'advocat de l'Estat va demanar que es declarés nul·la aquesta declaració mentre que la Cambra catalana va sostenir que aquesta declaració era “només una aspiració”.

Fonts de l'alt tribunal han explicat que els jutges han buscat que la seva sentència tingui "un to pacífic", ja que reconeixen que la declaració "té un rerefons polític que no es pot obviar". Per això, busquen que el seu text "sigui contingut i moderat".

Aquestes mateixes fonts han apuntat que en la resolució no es reitera l'advertència realitzada a 21 autoritats catalanes de les conseqüències legals i administratives en què incorreran si incompleixen el mandat de l'alt tribunal. Per contra, la resolució admetrà que totes les idees polítiques es poden defensar, fins i tot les que són contràries a la Carta Magna, dintre de les vies legals.

Els magistrats han decidit dictar sentència sobre aquesta qüestió amb la màxima celeritat. Per això, van escurçar els terminis perquè el Parlament presentés les seves al·legacions. D'aquesta manera, eviten que la seva sentència quedi en paper mullat com va passar  quan va anul·lar la llei de consultes que no va impedir la celebració del 9-N perquè en aquest moment només pesava una suspensió de la norma catalana.