ENQUESTA DEL GESOP PER A LES ELECCIONS GENERALS

Rivera, el candidat més valorat en l'enquesta per a les eleccions generals del 20-D

El líder de Ciutadans empata amb Rajoy i Sánchez com a president preferit

Albert Rivera segueix llançat. El líder de Ciutadans (5,4) i Pedro Sánchez (5) són els únics aspirants a la Moncloa que aproven en l'enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO en què Mariano Rajoy continua sent el pitjor puntuat (3,8) i suspèn, igual que Alberto Garzón (4,7) i Pablo Iglesias (4,1). A l'hora d'elegir president, el sondeig registra un triple empat tècnic entre Rajoy (19,6%), Sánchez (19,6%) i Rivera (que ha saltat d'un 3,9 fa un any a un 19,3%). Iglesias, el preferit en l'enquesta de l'abril (19,4), passa de primer a quart (14,5), encara que es manté com la millor opció entre els catalans.

La projecció del candidat de Ciutadans és meteòrica. Fa un any només un 61,7% dels espanyols el coneixien. El mes d'abril passat, després del seu èxit en les eleccions andaluses, ja sabien qui era un 81,6%. I, des d'aleshores, la seva exposició mediàtica li ha permès arribar a un 94,2% de coneixement, posant-se així a l'altura de Rajoy (99,8%), Iglesias (98,9%) i Sánchez (95,8%). Garzón, tot i haver guanyat visibilitat, és el menys conegut dels aspirants (81,6%). 

Confiat pels bons resultats obtinguts en les eleccions catalanes, Rivera no només s'ha posicionat al mapa estatal sinó que ha arrabassat a Iglesias el paper de tercer en discòrdia. El líder de Podem, l'inquilí predilecte per a la Moncloa en els dos últims baròmetres, ha perdut més de deu punts en un any (25,1 a 14,5) mentre que Rivera ha guanyat 3,1 punts des de l'abril i ja està a només tres dècimes de Rajoy i Sánchez. En l'últim baròmetre abans de les eleccions, els caps de cartell del PP i el PSOE han guanyat quatre punts cada un dels votants que prefereixen apostar per opcions tradicionals.

CATALUNYA APOSTA PER IGLESIAS

Iglesias, tot i haver perdut gas en les enquestes en l'últim any, segueix sent el president preferit pels catalans (22,1%). El candidat de Podem, l'única de les quatre grans formacions que defensa que Catalunya decideixi quina ha de ser la seva relació amb Espanya a través d'un referèndum, treu quatre punts a Sánchez (18,1%) i cinc a Rivera (17%). Rajoy és percebut pels entrevistats com la pitjor opció (6,4%), superat fins i tot per Garzón (7,6).

El candidat d'Izquierda Unida és, empatat amb Sánchez (4,6), el més ben valorat a Catalunya. Un fet curiós, ja que els electors catalans no el podran votar perquè EUiA (la marca d'IU a Catalunya) va preferir apostar per Iglesias i integrar-se en la coalició d'En Comú Podem. Rivera, que encara que sigui una novetat més enllà de l'Ebre ja fa nou anys que està en la política catalana, suspèn i és el penúltim a Catalunya (4,2). Malgrat això segueix molt lluny de Rajoy, que fa doblet com a cuer en valoració amb una nota encara pitjor entre els catalans (2,3).