El TC té previst suspendre aquesta tarda la declaració d'independència

El recurs del Govern serà registrat al tribunal abans de les tres de la tarda

L’advocada general de l’Estat recorre davant el TC la resolució independentista. Ha demanat que ho notifiquin personalment a Carmen Forcadell i a Artur Mas / AGUSTÍN CATALÁN / VÍDEO: ATLAS

El ple del Tribunal Constitucional acceptarà en només unes hores la petició del Govern de Mariano Rajoy, que l'ha instat a suspendre la declaració d'independència aprovada pel Parlament. La demanda de l'Advocacia de l'Estat serà registrada a la seu de l'alt tribunal a les 11.30 del matí i unes hores després els 11 jutges l'admetran a tràmit i suspendran la resolució.

El Consell de Ministres, en sessió extraordinària, ha donat llum verda a la presentació de la demanda després del preceptiu informe del Consell d'Estat. En aquest document, els consellers, per unanimitat, recolzen la presentació del recurs a l'al·legar que hi ha "una perfecta inadequació entre la condició de Catalunya com a comunitat autònoma i l'autoatribució del poble català, que a través del seu Parlament es pretén, de la condició de poder constituent i sobirà".

La decisió del Constitucional, que no pot ser altra que la suspensió de la resolució independentista perquè així ho estableix la llei, serà  notificada a la presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell. L'alt tribunal ja li va advertir la setmana passada que era la seva responsabilitat vetllar perquè es complís el mandat de la Constitució al Parlament. I l'avisava que actuaria en cas que no acatés les seves decisions amb "prudència i determinació".

ADVERTÈNCIES

Així mateix, l'Advocacia de l'Estat plantejarà que aquesta providència de suspensió també sigui entregada als integrants de la mesa i a tots els membres del Govern en funcions i els seus successors si s'elegeix un nou president. D'aquesta manera, seran informats que per ordre del Tribunal Constitucional queda prohibit "promoure cap iniciativa legislativa o dictar cap norma de rang reglamentari o fer qualsevol altra actuació" encaminada a fer executar la declaració.

En la demanda governamental es diu als jutges que en aquesta comunicació s'informi aquests parlamentaris que poden incórrer en un delicte de desobediència si no acaten l'ordre de l'alt tribunal. I l'Executiu avisa els polítics catalans que farà ús de la recent reforma del Tribunal Constitucional i instarà els jutges a suspendre en funcions les autoritats que desobeeixin. En aquest cas, es tractaria de Forcadell en primer lloc, a qui la fiscalia, previsiblement, presentaria una querella per desobediència com va fer amb Artur Ma pel 9-N.

SEGÜENTS PASSOS

Els jutges es reuniran en sessió plenària i gairebé amb tota seguretat acceptaran totes les peticions del Govern. També es preparen per rebre l'ordre del Govern de suspendre en les seves funcions la presidenta del Parlament si no acata el seu mandat. No obstant, si ella es nega a abandonar el seu càrrec, l'alt tribunal no la podrà obligar i hauria de passar el testimoni a la fiscalia. 

Però abans, ha de ser firmada la providència de suspensió en què es donarà un termini per a al·legacions al Parlament i al Generalitat. Fonts de l'alt tribunal sospiten que no dictaran sentència abans de les pròximes eleccions generals.