EL POLS SOBIRANISTA

Sí que es Pot planteja un referèndum el 2016 pactat amb l'Estat

El grup esquiva el front comú amb C's, PSC i PPC i registra una resolució alternativa a la de Junts pel Sí i la CUP

Catalunya Sí que es Pot ha registrat aquest dimecres al Parlament una resolució alternativa a la declaració independentista de Junts pel Sí i la CUP en què planteja la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació el 2016 acordat amb el Govern que sorgeixi de les eleccions generals del 20-D. La proposta, que els impulsors volen que sigui debatuda "en peu d'igualtat" amb la resolució secessionista, insta la Cambra catalana a presentar durant el primer trimestre del 2016 davant les Corts una proposició de reforma de la llei del referèndums del 1980 per fer possible que els catalans siguin consultats sobre el seu futur polític. Però si el Congrés bloquegés aquesta via, Sí que es Pot no aclareix quina hauria de ser la resposta, més enllà de plantejar que el Parlament posés en marxa "nous i més enèrgics processos de mobilització social i ciutadana".

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha tornat a fer equilibris per justificar la posició de la coalició, que censura l'actitud de Junts pel Sí i la CUP però renuncia a fer front comú amb Ciutadans, PSC i PPC per evitar que la declaració sigui debatuda per inconstitucional. En aquest sentit, Rabell ha avançat que no esmenaran el text independentista, sinó que prefereixen proposar "una via alternativa" que es pugui votar al mateix ple. "No estarem en un front del 'no' perquè volem buscar una sortida al bloqueig actual. I el referèndum és l'únic camí viable i l'únic que pot refer la unitat del catalanisme i acabar amb la situació d'empat infinit", ha justificat Rabell, que ha qualificat de "fugida cap endavant" i "focs artificials" la resolució que insta a la desobediència al Tribunal Constitucional. També ha advertit a Junts pel Sí i la CUP que "tenen força per plantejar un pols a l'Estat però no per guanyar-lo".

La Mesa del Parlament ha de decidir ara si admet a tràmit la resolució de Sí que es Pot i si permet que es debati en el mateix ple en què es votarà la declaració de Junts pel Sí i la CUP. En cas que rebutgi aquesta opció, Rabell no ha descartat convertir la seva proposta en una esmena a la totalitat a la moció independentista, els impulsors de la qual pretenen que es voti abans del 9 de novembre, data límit perquè se celebri la primera votació d'investidura del president. A més de la convocatòria d'un referèndum, el text de Sí que es Pot aprofita per instar també el Parlament a presentar amb "urgència" els pressupostos de la Generalitat del 2016 i que aquests incloguin un "pla de rescat ciutadà" amb mesures que reverteixin la "situació d'emergència social que pateixen àmplies capes de la societat catalana".