ELS RESSONS D' UN DIVORCI

Només un terç de votants de CiU volien mantenir viva la federació

Espadaler és menys conegut pels catalans, però treu millor nota que Duran

Les esquerdes que el procés independentista va infligir a la federació de CiU no van afectar només les respectives cúpules, sinó que provenien de la base. Aquesta és una de les conclusions del sondeig del GESOP per a EL PERIÓDICO, segons el qual tot just un 32,5% dels votants de CiU el 2012 serien favorables que a les eleccions del 27 de setembre les dues forces tornessin a presentar-se juntes, mantenint així viva la federació. El 59,2% dels que van elegir la papereta nacionalista fa tres anys aposten, en canvi, perquè cadascun vagi pel seu costat. Atenent al conjunt dels catalans, els partidaris de mantenir la federació i la candidatura conjunta sumen el 23,5% i els contraris, un 62,1%.

Així mateix, el líder d’Unió més ben valorat pels catalans és el seu secretari general, Ramon Espadaler, que obté un 5 de puntuació, davant del 4,4 del líder del partit, Josep Antoni Duran Lleida. Això sí, a Duran el coneix el 93,9% dels enquestats i a Espadaler només un 65,9%. I és sabut que, amb menys grau de coneixement, més nota s’obté. Entre els votants de CiU, Espadaler s’eleva fins al 6,1 i Duran, fins al 4,6%.

SUPORT A LA ‘LLISTA DE MAS’ / Per una altra banda l’anomenada llista del president, és a dir, la candidatura d’Artur Mas sense les sigles de CDC i amb membres de la societat civil que el recolzin, obté més suports que rebuig. Un 26,5% dels catalans creuen que Mas hauria de concórrer amb aquest tipus de llista davant el 18,9% que aposten perquè ho faci com ho ha fet sempre, sota el mantell del partit. Al 48,9% d’enquestats els és indiferent la forma com Mas es presenti als comicis del setembre.

Per electorats, el 47,3% de votants de CiU i el 47,1% dels d’ERC el 2012 advoquen per la llista del president. Si es mira l’àmbit de l’independentisme en general, el suport a aquesta llista àmplia arriba al 46% davant el 20% que prefereix que Mas s’acompanyi de les sigles de CDC.