LA CONSTITUCIÓ DELS AJUNTAMENTS

El PSOE-A recupera el seu poder a les grans ciutats gràcies als pactes

El PP perd Sevilla i Cadis, l'única capital on Podem estarà al capdavant

Els pactes a tres i fins a quatre bandes tenyeixen des d'avui de vermell el mapa municipal andalús. La pèrdua de vots del PP ha comportat que les aliances de les esquerres aconsegueixin el poder a les capitals andaluses, tret de Màlaga, Jaén i Granada, on els populars han aconseguit mantenir el bastó de comandament gràcies a pactes 'in extremis' amb Ciutadans (C’s), encara que perden molt múscul i alcaldies en ciutats mitjanes de la costa, el seu tradicional graner de vots, cosa que també posa en perill el seu poder a les diputacions. Aquest mateix matí la direcció nacional de Ciutadans ha permès que el PP es mantingui a Almeria. 

Al costat contrari, els socialistes aconsegueixen acabar amb llargues majories absolutes del PP a Huelva o Almeria. Cadis serà l'única capital andalusa on la marca blanca emparada per Podem estarà al poder gràcies al suport del PSOE, i deixa Teófila Martínez a l'oposició després de 20 anys.

PSOE I CIUTADANS A ALMERIA

L'acord del PSOE-A i Ciutadans per desbloquejar el Govern de la Junta d'Andalusia i deixar governar Susana Díaz va fer caure en cascada nombrosos acords entre les dues formacions per als ajuntaments.

A Almeria, malgrat l'acord amb el PSOE, la direcció nacional ha donat aquest matí la sorpresa i ha ordenat no votar en contra de la llista més votada, el PP.

El partit taronja també va coquetejar fins a última hora amb els socialistes a Jaén, on al final l'acostament va ser amb el PP, i Granada, on la llista encapçalada per l'exsocialista Luis Salvador reclamava la marxa de l'alcalde José Torres Hurtado i finalment s'ha conformat que es mantingui fins després de les eleccions generals. 

A Jaén, finalment Ciutadans feia ahir a la nit marxa enrere i decidia no recolzar el PSOE, de manera que el PP, els regidors del qual havien començat ahir mateix a recollir les seves coses dels despatxos, governarà en minoria. 

Sevilla, on el PP avantatjava en a penes 3.000 vots i un regidor el PSOE, seran aquests els que tindran el bastó de comandament gràcies a un pacte amb IU i la llista de Podem, que no entraran al Govern. La mateixa situació es repeteix a Còrdova, amb l'excepció que les discrepàncies sorgides aquest divendres sobre el repartiment de competències han fet que IU es mantingui de moment a l'oposició.

Marbella, on els populars van triomfar fa vuit anys després de la debacle 'gilista', arriba de nou el torn del PSOE, que governarà en coalició amb IU, la llista de Podem --s'asseurà a la junta de govern local però sense competències-- i els independents de San Pedro de Alcántara. 

A Jerez de la Frontera, també en mans del PP i sota l'ombra del 'cas Gürtel', també serà el PSOE qui ostentarà el govern en minoria gràcies a pactes amb l'esquerra.