Rajoy reforça al Senegal el seu compromís amb la cooperació

L'ajuda espanyola i la presència de la Guàrdia Civil, la Policia i l'Exèrcit han contribuït a evitar la sortida de piragües de les costes d'aquest país africà

El president del Govern, Mariano Rajoy, durant la reunió que ha mantingut a Dakar amb el president senegalès, Macky Sall. / EFE / DIEGO CRESPO

El 2010 va salpar de les costes del Senegal l'última piragua amb immigrants que volien arribar a les costes espanyoles. El president del Govern, Mariano Rajoy, ha finalitzat aquest dilluns el seu periple de dos dies a l'Àfrica coneixent de primera mà el treball dels destacaments de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire i reafirmant el seu compromís amb la cooperació internacional. "És la nostra obligació seguir mantenint el compromís de cooperació amb aquests països perquè si a ells els va bé, a nosaltres també ens va bé", ha assegurat Rajoy.

El president s'ha entretingut especialment a parlar amb els agents de les dues patrulleres de la Guàrdia Civil que des del 2006 vigilen les costes del Senegal. El tinent Miguel Ángel li ha explicat el bon treball que estan realitzant conjuntament amb la Gendarmeria i la Policia senegalesa i li ha recordat com han canviat les coses des que ell va anar per primera vegada al Senegal, el 2007. "La nostra presència aquí salva vides. Aquestes piragües eren un suïcidi", li ha explicat. Unes 700 milles separen les costes del Senegal de les illes Canàries. Però és evident que el problema no s'ha solucionat. S'ha traslladat. "És la teoria de l'aigua, per algun lloc acaba sortint", ha reconegut el comissari de la Policia Nacional i enllaç a la zona, Nicolás Meca Rodríguez. La pressió espanyola al Senegal ha obligat els traficants d'éssers humans a buscar altres vies marítimes de sortida, com per exemple Mauritània.

Abans de visitar policies, guàrdies civils i militars, Rajoy ha matinat per caminar per la platja, a prop de l'hotel on ha passat la nit, i després s'ha entrevistat amb el president de la República del Senegal, Macky Sall, a qui ha garantit que Espanya seguirà contribuint en l'estabilitat del país. A més de les dues patrulleres de la Guàrdia Civil, Espanya disposa d'un helicòpter de la Policia, i cada mes navega també per les costes un dels vaixells oceànics de la Guàrdia Civil i un dels seus avions de vigilància. "Quan marxem d'aquí tornaran a sortir les piragües. D'això no en tenim cap dubte", ha apuntat el comissari.

L'AJUDA ESPANYOLA

Un exemple d'aquesta ajuda espanyola. El 2006, Espanya va cedir al Senegal dues patrulleres de la Guàrdia Civil que ja han sigut logotipades per a l'ús de la Gendarmeria i la Policia senegalesa. Tant el manteniment com el combustible van a càrrec de l'administració espanyola. "Un s'ha de preguntar a qui li interessa més que els senegalesos patrullin i vigilin les seves costes, ¿al Senegal o a nosaltres? Si pensem en les 31.000 persones que van arribar a les Canàries el 2006 la resposta és evident: A nosaltres", ha apuntat a aquest diari un dels assessors internacionals que acompanyen el president en el viatge.

Encara que en aquest segon dia la temàtica principal ha sigut la immigració, i més tenint en compte la tragèdia del Mediterrani de les últimes setmanes, el tràfic de drogues i el gihadisme han estat presents en aquesta visita de dos dies en què el president ha estat acompanyat del ministre de Defensa, Pedro Morenés.

A l'aeròdrom de Dakar Rajoy ha visitat el destacament Marfil de l'Exèrcit de l'Aire, que, amb un avió Hèrcules i 54 militars, dóna suport a l'operació Barkhane, que cobreix cinc països africans. I ha visitat l'interior del patruller Vencedora de l'Armada, que durant tres mesos recala en diversos ports de l'Àfrica oferint assessorament i formació a les diferents Armades dels països.

Temes:

Senegal